Jawapan

  • aiem
  • Tangan Bantuan
2014-07-07T12:03:21+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Sistem pendidikan penjajah -  sistem pendidikan yang berasingan - halatuju berbeza - menyebabkan interaksi para pelajar yang berbeza kaum sangat terhad - kerajaan telah merangka Dasar Pendidikan Kebangsaan sebagai landasan mewujudkan masyarakat yang bersatu padu - melalui Penyata Razak 1956 & dimaktubkan dlm Ordinan Pelajaran, 1957 dilaksanakan untuk mengganti sistem pendidikan penjajah. Elemen ini dikaji dan disemak semula pada tahun 1960 - menghasilkan Laporan Rahman Talib dan dimaktubkan dlm Akta Pelajaran, 1961.

Penambahbaikan telah dilakukan dalam kurikulum. Antara usaha telah dilaksanakan antaranya adalah:
Menjadikan bahasa kebangsaan sebagai bahasa pengantar yang utama.Kurikulum yang sama dan berorientasikan Malaysia bagi semua jenis sekolah.Mewujudkan sistem peperiksaan yang sama bagi semua.Meningkatkan mutu pendidikan keseluruhannya - menyediakan pendidikan yangg menyeluruh, seimbang & bersepadu;Mendemokrasikan pendidikan dari segi peluang & mutu dengan mengagihkan peruntukan secara adil & memberi perhatian khas kepada golongan yang kurang bernasib baik & kawasan luar bandar atau pedalaman.