Jawapan

2016-06-13T09:49:35+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Pertandingan mongering diadakan pada hari Isnin iaitu 13.07.2009.Guru pengelola sesi pagi bagi pertandingan ini ialah Encik Mohd Zain dan Puan Zainon.Pertandingan ini diadakan di bilik darjah dan disertai oleh semua pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Laksamana.Para pelajar telah mengarang pada jam 8.00-10.00 pagi pada sesi petang pula,pertandingan ini dikelola oleh Puan Norah Fidah dan Encik Yazid.Pertandingan diadakan pada jam 2.00-4.00 petang.

Kuiz Kosa Kata dan Teka Peribahasa juga diadakan pada hari yang sama iaitu hari isnin,13.07.2009.Guru pengelola bagi pertandingan ini ialah Puan Juhana dan Encik Mohd Zaki,pada sesi pagi,manakala guru pengelola bagi sesi petang pula ialah Puan Mastiza dan Puan Norazila.Bagi sesi pagi,pertandingan diadakan di Bilik Kuliah 1.pertandingan ini terbuka kepada semua pelajar yang tidak terlibat dengan peperiksaan sahaja,iaitu pelajar dari tingkatan 1,2,3,4 dan 5.pertandingan bagi sesi pagi bermula dari jam 8.30-12.00,manakal bagi sesi petang bermula dari jam 2.00-4.00 petang.

Pertandingan Pantun ,sajak dan Syair telah dijalankn pada hari isnin 20.07.2009.Pertandingan Pantun hanya disertai oleh pelajar sesi pagi sahaja iaitu pada jam 8.00-10.05 pagi ayng diadakan di Perpustakaan.Guru pengelola bagi pertandingan ini ialah Puan Hjh Faridah dan Puan Zaleha.Bagi pertandingan sajak dan syair,pertandingan ini disertai oleh semua pelajar sesi pagi dan sesi petang.Pertandingan ini dijalankan pada jam 9.45-11.00 bagi sesi pagi 2.00-4.00 bagi sesi petang,dijalankan dijalankan di Bilik Kuliah 1.Pertandingan ini dikelola oleh Puan samilah dan Encik Zamani ( sesi pagi ) Puan Hartini,Encik Helmi dan Cik Zasilah ( bagi sesi petang ).

Pada hari isini,27.07.2009,pertandingan pidato dan teka silang kata. pertandingan diadakan pada jam 9.45-11.00
Bagi sesi pagi manakala bagi sesi petang pertandingan bermula jam 2.00-4.00 petang.Pertandingan ini dijalankan di Bilik Kuliah 1 dan dikelola oleh Encik Aziz dan Encik Mohd Rizan bagi sesi petang pula Puan Norah Fidah,Encik Yazid,Puan Kartini dan Encik Helmi.

Pada hari selasa,28.07.2009,pertandingan bahas bagi sesi pagi dijalankan pada jam 9.45-11.00 pagi,manakala bagi sesi petang dijalankan pada jam 2.00-4.00 petang.pertandingan di jalankan di Bilik Kuliah 1.Guru yang mngelola ialah Puan Adriana Ismail dan Puan Zarina bagi sesi pagi,manakala bagi sesi petang ialah Cik Siti Hazariah dan Puan Salme.

GAMBAR AKTIVITI BULAN BAHASA MELAYU
RESPON PELAJAR
Sepanjang Bulan Bahasa Melayu dilancarkan,didapati hampir 95% pelajar yang melibatkan diri dalam pertandingan yang diadakan.Namun begitu terdapat segelintir pelajar yang tidak menyertai pertandingan yang dijalankan.Didapati mereka megabit kesempatan dengan keluar dari kelas.walau bagaimanapun,perlakuan pelajar tidak menggaggu segala program yang dijalakan.Teguran telah dibuat.Terdapat juga pelajar yang memberi respon yang positif dengan melibatkan diri dalam pelbagai pertandingan dengan bersungguh-sungguh. 

PENILAIAN/POST MORTEM AKTIVITI
Secara keseluruhan ,aktiviti ini dapat menarik minat para pelajar gemar membaca bagi mencernakan idea yang bernas.Semua pelajr didapati akan melahirkan perasaan cinta akan Bahasa Melayu sebagai bahasa utama.Selain itu,pertandingan ini juga membantu para pelajar agar mempunyai daya saing dalam apa jua acara yang disertai.

DISEDIAKAN OLEH,………………………………....... 

Tasha a/p Subramaniam
Setiausaha Persatuan Bahasa
SMK USJ 13
2016-06-13T13:14:20+08:00
Pada cuti penggal kedua yang lalu, Persatuan Bahasa Malaysia, Sekolah Menengah Tanjong Karang, Selangor telah mengadakan lawatan sambil belajar ke Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur. Lawatan yang diadakan pada hari Sabtu, 29 Januari 2000 disertai oleh sebanyak 40 orang ahli persatuan dan dua orang guru penasihat.
Objektif lawatan tersebut adalah untuk mengenali buku-buku bermutu keluaran DBP, mengetahui cara-cara buku diterbitkan, dan untuk menimba pengetahuan selaras dengan konsep lawatan sambil belajar.Sebelum bertolak, guru penasihat kami mengingatkan para pelajar supaya menjaga disiplin dan nama baik sekolah semasa di sana. Selepas mendengar pesanan beliau, barulah rombongan kami bertolah dari sekolah.
Kami tiba di Dewan Bahasa dan Pustaka tepat pukul 11.00 pagi. Rombongan kami disambut oleh Pegawai Perhubungan Awam Dewan Bahasa dan Pustaka. Beliau memberi penerangan tentang sejarah penubuhan DBP dan tujuan penubuhannya. Kami juga diberi taklimat ringkas tentang bahagian-bahagian yang akan kami lawati. Sebelum itu, kami diberi satu naskah majalah Pelita Bahasa keluaran DBP secara percuma.
Tempat pertama yang menjadi destinasi kami adalah ke bahagian pameran. Semasa berada di bahagian ini kami berpeluang melihat berbagai-bagai jenis buku yang dikeluarkan oleh DBP sama ada buku-buku lama atau buku-buku baru. Buku-buku tersebut ditulis dalam bahasa Malaysia dan bahasa Inggeris yang merangkumi buku-buku agama, politik, ekonomi, dan bahasa. Kami juga berpeluang mengenali berbagai-bagai jenis majalah seperti majalah Pelita Bahasa, Dewan Masyarakat, Dewan Siswa, Dewan Pelajar dan lain-lain. Kami juga diberi beberapa maklumat tentang buku-buku dan majalah-majalah tersebut terutamanya apabila timbul beberapa kemusykilan.
Selepas itu, kami dibawa ke bahagian pencetakan. Di sini, kami melihat dengan jelas cara-cara buku dan majalah dicetak. Kami perhatikan buku-buku tersebut dicetak dengan begitu pantas dengan menggunakan alat-alat yang canggih, teknik-teknik yang sistematik, yang diusahakan oleh pekerja-pekerja yang mahir dan cekap. Kami juga dapat melihat dengan jelas cara buku-buku itu dijilid, disusun, dan sebagainya.
Sebelum pulang, kami tidak melepaskan peluang untuk membeli beberapa buah buku bagi kegunaan kami. Hal ini demikian kerana kami diberi potongan harga istimewa oleh pihak Dewan Bahasa dan Pustaka. Kira-kira pukul 3.00 petang, selepas dihidangkan jamuan ringan, kami mula bertolak keluar dari perkarangan DBP. Lawatan tersebut telah menimbulkan banyak faedah kepada kami. Antara faedah-faedahnya ialah kami dapat mengenali buku-buku bermutu keluaran DBP. Buku-buku tersebut didapati telah menjadi bahan rujukan utama sama ada oleh para pelajar, mahasiswa, mahupun orang perseorangan.
Selain itu, lawatan tersebut dapat menyemai minat dan budaya membaca di kalangan pelajar. Sekurang-kurangnya timbul keinsafan dan kesedaran di hati kami tentang betapa pentingnya membaca untuk menambah pelbagai maklumat dan pengetahuan. Lawatan sambil belajar yang kami anjurkan ini dianggap berkesan kerana kami dapat menimba ilmu dan meluaskan pengetahuan.
Walaupun lawatan seumpama ini pertama kali dianjurkan oleh persatuan kami, namun lawatan ini sangat berhasil. Harapan kami agar lebih banyak pelajar di sekolah ini menyertai lawatan sambil belajar pada masa depan.
Sekian, terima kasih.


Yang menjalankan tugas
………………………………(HASNUL HAFIZ HASSAN)Setiausaha, Persatuan Bahasa Malaysia,Sekolah Menengah Tanjong Karang, Selangor.                                                                      12 Februari 2000