Jawapan

2016-06-13T13:44:34+08:00
Karangan Kemalangan Jalan Raya

Karangan kemalangan jalan raya. Karangan berbentuk kemalangan jalan raya merupakan satu jenis karangan yang sangat popular di sekolah, tidak kiralah di i peringkat UPSR,PMR mahupun SPM.
Di dalam menulis karangan berbentuk kemalangan jalan raya, ada dua jenis karangan yang boleh anda hasilkan, iaitu jenis fiksyen dan bukan fiksyen.

Fiksyen lebih kepada penceritan kejadian seperti novel dan cerpen. Manakala bukan fiksyen pula adalah sebaliknya lebih kepada fakta.

Pada kali ini, saya akan kongsikan satu contoh karangan kemalangan jalan raya berbentuk bukan fiksyen.
kemalangan
Sekadar Gambar Hiasan

Contoh karangan kemalangan jalan raya

Marcapada ini, surat khabar sering melaporkan berita-berita tentang kemalangan jalan raya yang berlaku di negara kita. Kemalangan jalan raya ini bukan sahaja melibatkan penunggang motosikal, pengguna kenderaan, pejalan kaki dan sebagainya. Hal ini berpunca daripada berbagai-bagai faktor. Antaranya ialah faktor jalan raya, masalah kenderaan dan kecuaian pengguna. Bak kata peribahasa, seperti cendawan tumbuh selepas hujan.

Punca utama berlakunya kemalangan jalan raya sememangnya sikap pengguna itu sendiri. Pemandu atau pengguna sering melanggar peraturan jalan raya sesuka hati. Sebagai contohnya, ramai pelajar tidak memakai topi keledar ketika menunggang motosikal ke sekolah. Apabila berlaku kemalangan sudah tentu mereka akan cedera. Tegasnya, sikap kecuaian pengguna ini tidak seharusnya diamalkan oleh masyarakat kerana malang tidak berbau.

Selain itu, pengguna jalan raya sering cuai dan tidak mematuhi peraturan jalan raya. Ini kerana mereka sengaja melanggar lampu trafik di jalan raya. Mereka juga melintas jalan dengan sesuka hati. Akibatnya, kemalangan boleh berlaku. Oleh itu, kita perlulah cegah sebelum parah.

Di samping itu, terdapat pemandu yang mengantuk semasa memandu. Ini kerana mereka tidak cukup tidur atau mabuk. Akibatnya mereka tidak dapat mengawal kenderaan dengan baik. Jika ini berlaku, sudah tentu akan terjadi kemalangan. Oleh itu, apabila kita mengantuk, kita hendaklah berehat dahulu supaya dapat memandu dengan baik.

Kecuaian lain ialah sikap pengguna jalan raya yang tidak memeriksa kenderaan. Sebagai contoh, pemandu tidak memeriksa tayar yang telah haus dan brek yang rosak. Akibatnya, apabila jalan licin, kenderaan tidak dapat dikawal dengan baik. Oleh itu, kita hendaklah memastikan kenderaan dalam keadaan baik semasa di jalan raya. Bak kata peribahasa, sediakan payung sebelum hujan.

Kesimpulannya, pengguna yang cuai boleh menyebabkan kemalangan jalan raya di negara kita. Oleh itu, semua pihak hendaklah bekerjasama untuk mengatasi kemalangan jalan raya. Jika kita memandu secara berhati-hati, kita akan selamat sampai ke destinasi. Tegasnya, Pandu Cermat Jiwa Selamat.

  • wawe
  • Tangan Bantuan
2016-06-13T13:47:55+08:00
Buat pendahuluan. (masukkn isu smasa) cth: dlam era globalisasi ini kemalangan smakin kerap berlaku terutama di kawasan kwsan bndar)
(kaitkn dgn mana2 tokoh) cth: kementerian pengangkutan-nyatakan nama- telah mnyatakan kemalangan telah mningkat sbnyk 60% thn ini brbnding thn lps.cuba masukkn pndahuluan lain lgi.

isi.(nyatakan punca kmalangn) -4/5 punca
(kesan kmalangan) - kesan pda individu
-ksan pada ibu bapa/kluarga
-ksan pda msyarkt
-ksimpulan kecil utk setiap pprnggan.

stiap prngganbuat mcm tu.
masukkn peribahasa
msukkan kata2 brdarjat tinggi

penutup atleast 3 ayat. bgi cadangan n haraapan