Anda dikehendaki membuat kajian tentang bangunan / binaan bersejarah di tempat tinggal anda.

Hasilkan satu laporan yang panjangnya tidak kurang daripada 300 patah perkataan.
Laporan anda hendaklah mengandungi aspek berikut:

a) Tajuk Kajian
b) Nama penulis
c) Isi kandungan:
a. Latar belakang bangunan / binaan
b. Menerangkan struktur bangunan / binaan
c. Menghuraikan sebab bangunan / binaan tersebut di bina
d. Menganalisis fungsi dan keadaan bangunan pada masa ini
e. Mencadangkan langkah untuk memelihara / memulihara bangunan / binaan
d) Rumusan
e) Sumber rujukan

Hi, rakan-rakan, ada tips tak macam mn nak jawab soalan ni? boleh kongsikan tips-tips anda. Bukan jawapan ye.. tips je :D

1

Jawapan

2016-06-15T16:18:46+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.

MERANCANG KERJA

Kerja tugasan ini masa yang diberi adalah agak lama, jadi ambil masa untuk merancang bagaimana untuk mengagihkannya. (tapi kalau tak ikut pun tak pe kowt, yg penting awak buat je).

Kalau saya, saya akan bahagikan tempoh menyiapkan kepada 3 bahagian.

 

Perancangan: membina rangka kajian, mendalami dan memahami kehendak soalan, berbincang dengan guru dan rakan-rakan, library (Nampak rajin sikit), buku teks, melakukan kajian di internet, rujuk brainly, dan lain.

 

Turun padang/field work (1 minggu): pada peringkat ini, anda sepatutnya sudah ada gambaran tentang kawasan sekitar saya dan sudah ada beberapa cadangan lokasi yang sesuai untuk dijadikan bahan kajian. Masa ni kn booking parents/abang/kakak tolong bawak keluar. Lagi senang kalau ajak kawan-kawan sekelas yang pilih banggunan yang sama, untuk gerak skali, lagi senang dan jimat. Sebelum pergi, sediakan soalan-soalan/point2 penting yang ingin anda jawab hasil dari lawatan ini.

 

Bawak kamera ambil gambar puas-puas, supaya tak perlu datang. Sambil-sambil melawat tu, jawab la soalan-soalan atau perkara yang ingin anda kaji tersebut. Jangan lupa untuk ambil gambar element-element penting dalam kajian anda, mana tahu dapat markah bonus untuk effort.

 

Kalau agak-agak, anda nak kaji lebih dalam lagi, dan kawasan yang anda ingin kaji itu ada pejabat/penjaga/caretaker yang menyelenggaranya, cuba dapatkan nombor telefonnya terlebih dahulu. Nyatakan hasrat anda untuk berjumpa dengan tuannya, dan melakukan temubual. Anda boleh ajak rakan-rakan lain untuk bantu bersama, tak la cuak buat sorang. Kalau anda main serbu je nak jumpa tak buat temu janji terlebih dahulu, nanti sama ada takda orang atau org tu sibuk, awak jugak rugi.

 

PENULISAN (saki baki hari): Berdasarkan perancangan awal, anda boleh mula mengembangkan isi dari rangka-rangka yang telah anda rancang. Rangka apa?

 

Contoh rangka

-       Jadual kerja

-       Objektif kajian

-       Kaedah kajian

-       Tajuk

-       Latar belakang

-       Sebab/faktor dibina (3-5 isi)

-       Huraian fungsi dan keadaan bangunan (3-5 isi)

-       Cadangan langkah memelihara/memulihara (3-5 isi)

-       Contoh ringkas binaan lain di luar kawasan anda yang mengunakan cadangan anda dan berjaya memeliharanya (isi bonus) – saya rajin sket, nak markah lebih. Kalau cikgu tengok mesti dia suka, takkan nak bagi markah kurang.

-       Rumusan (masukkan rumusan pengetahuan, nilai, unsur patriotic, dan juga harapan anda dari penat-penat buat kajian ini)

-       Sumber rujukan

 

Mulanya, awak kembangkan isi ni secara ringkas, print out lawa2, bawa kepada cikgu, dan minta cikgu semak. Sama ada flow isi ok atau tidak, perspective tepat atau tidak, ada perlu penambahbaikan atau tidak. Pendapat guru paling penting.

 

Saya izinkan anda share link soalan ni kepada rakan-rakan.

Kalau tiru jawapan jgn la, penat saya taip, share link tau.

Kalau nk copy jawapan ni pun, tukar-tukar/tambah la isi. Tak payah la bulat-bulat copy. 

Selamat menjawab rakan-rakan

9 4 9
silap hntr.
wah, terima kasih! sangat membantu!!
imayuki: saya rasa tak ada masalah kalau awak tetapkan hari yang dia lapang untuk temu bual, saya yakin dia mesti nak membantu dan suka kalau ada orang nak sembang. Tapi lebih baik dan selamat kalau pergi dengan 4-5 orang rakan2. Lebih konfiden nak sembang, kalau tak awkward silence pulak
terima kasih kerana membantu sedikit sebanyak
terima kasih kerana sudi membantu sebanyak