Jawapan

2016-06-14T13:44:57+08:00
- ibu bapa menjadi contoh yang baik di hadapan anak-anak
- menerapkan amalan tolong-menolong dalam diri anak-anak sejak kecil
- mengajak anak-anak utk melibatkan diri dalam aktiviti kemasyarakatan
- menasihati anak-anak

- klau salah, harap maaf ye...
2016-06-14T14:02:48+08:00
Mengikuti perkembangan sosial generasi baru 
Ibu bapa harus berusaha meneliti perkembangan psikologi generasi Millinials.Peredaran zaman turut membawa peredaran mentaliti. Kegagalan pihak pendidik seperti ibu bapa, guru-guru dan kementrian pendidikan untuk mengambil faktor perkembangan psikologi remaja turut menjejaskan usaha untuk berkomunikasi  dengan baik. Akibatnya remaja merasakan diri mereka terasing dan tidak difahami. Komunikasi yang sihat adalah amat perlu bagi memastikan remaja berasa selesa untuk berkongsi aspirasi serta masalah yang menghalang mereka untuk berjaya dan menggarap wawasan yang maju.

Membendung budaya tidak sihat. 
Remaja cenderung untuk bereksperimentasi. Mencuba perkara baru dan melahirkan identiti yang unik. Ibu bapa serta para pendidik harus bijak dalam memantau perkembangan sosial golongan remaja. Pengamalan budaya barat yang tidak sihat seperti penyakit sosial yang melibatkan dadah, rokok, hubungan kekasih, dan sebagainya turut menjadi ancaman besar terhadap proses perkembangan potensi remaja. Disamping membantutkan perkembangan akhlak, intelek serta emosi remaja, penyakit sosial akan menyebabkan remaja leka dan alpa dalam dunia hiburan.

Menggalakkan penlibatan anak-anak dalam aktiviti khidmat masyarakat 
Penglibatkan remaja dalam aktiviti kemasyarakatan serta sukarela bagi menyumbangkan tenaga bagi warga negara yang memerlukan dapat memberi nafas baru dalam usaha meningkatkan potensi dan kebolehan diri. Berbekalkan dengan rasa ingin membantu golongan susah, remaja akan semakin mengambil berat untuk lebih ringan tulang membantu ahli keluarga.