UJIAN TUGASAN PROJEK SEJARAH PENTAKSIRAN TINGKATAN 3 (PT3) TAHUN 2016 JUN - JULAI
Soalan :
Anda dikehendaki membuat kajian tentang bangunan / binaan bersejarah di tempat tinggal anda.(Pulau Pinang)
Hasilkan satu laporan yang panjangnya tidak kurang daripada 300 patah perkataan.
Laporan anda hendaklah mengandungi aspek berikut :
(a) Tajuk kajian
(b) Nama penulis
(c) Isi Kandungan
-latar belakang bangunan / binaan.
-Menerangkan struktur bangunan / binaan
-Menghuraikan sebab bangunan / binaan tersebut dibina
-Menganalisis fungsi dan keadaan bangunan pada masa ini.
-Mencadangkan langkah - langkah untuk memelihara / memulihara bangunan / binaan.
(d)Rumusan
(e)Sumber rujukan

1
Daerah : George Town
boleh bantu? macm mna boleh dapat latar belakang tugu peringtan d tawau?
help me please... doing the same thing and im from klang..
jwpn dya apa
3 fungsi dan keadaan bangunan sultan abdul samad pada masa kini

Jawapan

2016-06-23T03:48:13+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.

PEMILIHAN LOKASI : Pulau Pinang

rasanya pulau pinang antara yang paling senang, banyak struktur bersejarah di pulau pinang.

Contoh Kota Cornwallis : Bangunan Fort Conrwallis atau lebih dikenali sebagai Kota Cornwallis terletak di Jalan Tun Syed Sheh Barakbah, Georgetown, Pulau Pinang. 


Sejarah Pembinaan

pd tahun 1786, ia telah dibina oleh Sir Francis Light, empat hari setelah beliau mendarat di Tanah Melayu bersama-sama buruh dari India yang telah dikerah membina kota tersebut.


Struktur Bangunan

Kota dan bangunan bersejarah Pulau Pinang ini hanya berasaskan daripada kayu dan batang-batang nibung pada awal pembinaan kota ini. Keluasan kota ini berukuran 46.4 meter persegi.

Nama Charles Earl Cornwallis II, seorang Gabenor Jeneral Inggeris pada ketika itu telah diambil untuk menamakan kota ini sebagai Kota Cornwallis. Kota dan bangunan bersejarah Penang ini dilengkapi dengan senjata-senjata yang digunakan pada zaman dahulu  seperti contohnya meriam.


Tujuan dan Sejarah Binaan -
 Benteng Pertahanan

Disebabkan kedudukan Pulau Pinang dan Kota Cornwallis yang berhampiran dengan laut, bangunan bersejarah Pulau Pinang ini terdedah kepada serangan musuh dan ancaman dari kuasa-kuasa lain.


Fungsi dan proses Pemulihan Kota Conrwallis

Bangunan bersejarah Pulau Pinang Penang ini sangat dipelihara dan dipulihara dengan baik sekali sebagai satu kesan sejarah dan warisan budaya yang penting memandangkan di dalamnya terdapat beberapa pucuk meriam lama yang kedudukannya dihalakan ke arah laut.

Pihak Belanda telah menghadiahkan meriam-meriam ini kepada negeri Johor kerana telah menolongnya dalam menentang Portugis.

Tetapi, meriam-meriam ini dibawa ke Acheh apabila Acheh berjaya menawan Johor pada tahun 1613. Dan kemudiannya, meriam-meriam ini telah dihadiahkan oleh Sultan Acheh kepada Selangor dan ditempatkan di Kota Kuala Selangor.

Pada tahun 1871, meriam-meriam ini telah dibawa pulang ke Penang dan diletakkan di Kota Kuala Selangor berjaya ditawan Inggeris.

Kini dengan usaha pemeliharaan, pemuliharaan dan penjagaan rapi Kota Cornwallis bukan sahaja popular sebagai kota bersejarah malah dapat menarik minat para pelancong untuk berkunjung tidak kira luar dan dalam negara yang melawat Pulau Pinang ini.


MERANCANG KERJA

Kerja tugasan ini masa yang diberi adalah agak lama, jadi ambil masa untuk merancang bagaimana untuk mengagihkannya. (tapi kalau tak ikut pun tak pe kowt, yg penting awak buat je).

Kalau saya, saya akan bahagikan tempoh menyiapkan kepada 3 bahagian.

 

Perancangan: membina rangka kajian, mendalami dan memahami kehendak soalan, berbincang dengan guru dan rakan-rakan, library (Nampak rajin sikit), buku teks, melakukan kajian di internet, rujuk brainly, dan lain.

 

Turun padang/field work (1 minggu): pada peringkat ini, anda sepatutnya sudah ada gambaran tentang kawasan sekitar saya dan sudah ada beberapa cadangan lokasi yang sesuai untuk dijadikan bahan kajian. Masa ni kn booking parents/abang/kakak tolong bawak keluar. Lagi senang kalau ajak kawan-kawan sekelas yang pilih banggunan yang sama, untuk gerak skali, lagi senang dan jimat. Sebelum pergi, sediakan soalan-soalan/point2 penting yang ingin anda jawab hasil dari lawatan ini. 

 

Bawak kamera ambil gambar puas-puas, supaya tak perlu datang. Sambil-sambil melawat tu, jawab la soalan-soalan atau perkara yang ingin anda kaji tersebut. Jangan lupa untuk ambil gambar element-element penting dalam kajian anda, mana tahu dapat markah bonus untuk effort.

 

Kalau agak-agak, anda nak kaji lebih dalam lagi, dan kawasan yang anda ingin kaji itu ada pejabat/penjaga/caretaker yang menyelenggaranya, cuba dapatkan nombor telefonnya terlebih dahulu. Nyatakan hasrat anda untuk berjumpa dengan tuannya, dan melakukan temubual. Anda boleh ajak rakan-rakan lain untuk bantu bersama, tak la cuak buat sorang. Kalau anda main serbu je nak jumpa tak buat temu janji terlebih dahulu, nanti sama ada takda orang atau org tu sibuk, awak jugak rugi.

 

PENULISAN (saki baki hari): Berdasarkan perancangan awal, anda boleh mula mengembangkan isi dari rangka-rangka yang telah anda rancang. Rangka apa?

 

Contoh rangka

-       Jadual kerja

-       Objektif kajian

-       Kaedah kajian

-       Tajuk

-       Latar belakang

-       Sebab/faktor dibina (3-5 isi)

-       Huraian fungsi dan keadaan bangunan (3-5 isi)

-       Cadangan langkah memelihara/memulihara (3-5 isi)

-       Contoh ringkas binaan lain di luar kawasan anda yang mengunakan cadangan anda dan berjaya memeliharanya (isi bonus) – saya rajin sket, nak markah lebih. Kalau cikgu tengok mesti dia suka, takkan nak bagi markah kurang.

-       Rumusan (masukkan rumusan pengetahuan, nilai, unsur patriotic, dan juga harapan anda dari penat-penat buat kajian ini)

-       Sumber rujukan

 

Mulanya, awak kembangkan isi ni secara ringkas, dan minta cikgu semak. Sama ada flow isi ok atau tidak, perspective tepat atau tidak, ada perlu penambahbaikan atau tidak.

 

Saya izinkan anda share link soalan ni kepada rakan-rakan, tapi jgn tiru ye. 

Kalau nk copy jawapan ni pun, tukar-tukar/tambah la isi. Tak payah la bulat-bulat copy. 

3 4 3