Jawapan

  • jhinu
  • Bercita-cita tinggi
2016-06-15T16:04:54+08:00

KUALA LUMPUR: Apa jua masalah perkauman dalam negara, ia perlu diselesaikan dengan baik.

Presiden MCA, Datuk Seri Dr Liow Tiong Lai ketika membuat seruan itu berkata adalah penting untuk menjaga keharmonian dan perpaduan kaum dalam negara.

“Contohnya isu Plaza Low Yat, apabila ia berlaku, ia telah menjadi viral dan nyaris-nyaris berlaku pertempuran kaum.

"Kita bersyukur pada masa itu pihak polis telah menyiasat dan memaklumkan perkara yang sebenar kerana apa yang berlaku, berita yang diviralkan adalah berlainan antara kaum.

"Oleh itu, kita kena berhati-hati dalam menangani isu perkauman dalam negara kita," katanya pada sidang media selepas melancarkan Konvensyen MCA Wilayah Persekutuan, di sini, hari ini.

“Saya menyeru semua pihak bertenang dan memastikan bahawa kita menjaga keharmonian dan perpaduan kaum dalam negara kita.

“Kita jangan bertindak mengikut emosi kerana ia akan mengakibatkan kemudaratan kepada kita, kepada ekonomi negara kita, katanya lagi.

Liow berkata selepas perhimpunan Bersih 4, sentimen perkauman semakin hebat walaupun hakikatnya perhimpunan Bersih 4 itu tiada kaitan dengan kaum.

“Kerana Bersih ini, kita tahu penglibatannya lebih ramai kaum Cina, tapi daripada segi sokongan kepada kerajaan, ia belum tentu lagi.“Kita masih yakin bahawa rakyat boleh membuat penilaian pada masa Pilihan Raya Umum dan bukannya sekarang kerana sekarang banyak isu yang dipermainkan oleh pembangkang akan mempengaruhi rakyat,” tambahnya.