Jawapan

2016-06-14T20:17:34+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.

1.PELANCONGAN

Malaysia merupakan sebuah negeri yang dikelilingi oleh lautan yang luas, dirangkumi oleh hutan hujan tropika. Oleh itu, tidak hairanlah di negara kita terdapat banyak tempat pelancongan yang menarik. Selepas kemerdekaan, pelbagai tempat pelancongan yang menpunyai permandangan yang indah, udara yang segar telah diwujudkan untuk menarik pelancong asing untuk datang melancong di Malaysia agar nama baik negara kita dapat ditingkatkan. Disebabkan kedudukan yang strategi, negara kita mempunyai pantai-pantai yang amat putih pasirnya seperti Pulau Ledang, Pulau Ketam, Pulau Langkawi dan sebagainya. Demi menarik pelancong, hotel yang berkelas tinggi juga dibina di pulau-pulau tersebut.


*Pulau Redang yang terkenal dengan pasirnya yang putih.

*Pulau Langkawi yang mempunyai pantai yang cantik. 
  


Selain itu, Malaysia juga terkenal dengan tempat-tempat bersejarah yang mampu dikekalkan oleh kerajaan hingga ke hari kini dan telah menarik banyak pelancong asing datang ke negara kita pada setiap tahun. Setiap tahun, kerajaan berusaha untuk membaiki tempat bersejarah dengan mengukuhkannya tanpa mengubah kecorakan dan kelihatan asalnya. Usaha ini telah membawa hasil yang lumayan kepada negara kita. Contohnya tempat bersejarah yang terkenal ialah Kota A' Famosa, Gejara St. Paul, Kuil Chen Hoon Teng dan sebagainya.


*Kota A Famosa

*Gejara St. Paul

 

   Pelbagai pencapaian dan pengiktirafan telah didapatkan oleh Kementerian Pelancongan Malaysia yang membuktikan perkembangan negara kita dalam bidang pelancongan.


*Menunjukkan kebudayaan Malaysia yang unik telah mengharumkan nama negara kita.

*Laman Web Rasmi Kementerian Pelancongan Malaysia telah mencapai tahap yang tinggi.


2.EKONOMISebelum kemerdekaan, British telah mengamalkan dasar pecah dan perintah dengan menentukan bidang ekonomi mengikut kaum contohnya, India bertumpu di kawasan ladang getah, orang Melayu sebagai petani, dan orang Cina sebagai peniaga. Ini telah mengakibatkan ekonomi Tanah Melayu tidak dapat berkembang and mewujudkan kadar kemiskinan yang tinggi di kawan luar bandar.

   Selepas kemerdekaan, Malaysia telah berjaya memajukan ekonomi dengan usaha berterusan yang penuh dengan semangat kegigihan dan kecekalan. Antara kesannya perkembangan ekonomi Malaysia ialah keturunan kadar kemiskinan mutlak di Malaysia daripada kadar 42.4% pada tahun 1976 kepada 5.1% pada tahun 2010. Selain itu, bilangan isi rumah miskin di Malaysia juga telah berkurangan dengan banyak daripada kira-kira 1100000 isi rumah pada tahun 1970 kepada kira-kira 22198 isi rumah pada tahun 2010.

   Dengan perkembangan ekonomi, pelbagai bangunan istimewa yang melambangkan negara kita telah dibinakan iaitu Menara Kuala Lumpur, Menara Kembar Petronas dan sebagainya. Menara-menara yang dihasilkan daripada teknologi yang modern telah menunjukkan kekukuhan ekonomi negara.


*Menara Kembar Petronas

*Menara Kuala Lumpur
   


Di samping itu, Malaysia juga mampu menghasilkan barangan tempatan yang berkualiti seperti kereta tempatan yang berjenama Proton dan Perodua. Kerjasama antara negara Jepun dengan Malaysia lagi meningkatkan upaya negara kita untuk menghasilkan kereta yang lebih berkualiti dan harganya yang rendah.*Proton Inspira yang canggih dan berkualiti

*Perodua Myvi yang berkualiti. berharga rendah dan pernah laris dijual di pasaran.

 

 Antara kesannya perkembangan ekonomi Malaysia ialah taraf hidup rakyat semakin meningkat dari setahun ke setahun. Pelbagai kemudahan awam telah disediakan sama ada di luar bandar atau bandar supaya seluruh rakyat di Malaysia dapat menikmati kemudahan yang sempurna.
#harapmembantu#


1 4 1
lagi ada 2 sukan dan pendidikan tapi tak ade masa utk buat ..sy harap ni membantu awk..