1.konsep dan takrifan migrasi penduduk 2.pola migrasi penduduk di kawasan kajian 3.faktor yang mempengaruhi migrasi penduduk di kawasan kajian 4.kesan daripada aktiviti migrasi penduduk di kawasan kajian 5.mencadangkan langkah-langkah bagi mengurangkan kesan negatif migrasi penduduk di kawasan kajian thanks!

1

Jawapan

2016-06-18T11:44:03+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
[1]Migrasi ialah proses pergerakan atau penghijrahan penduduk dari satu tempat ke satu tempat lain sama ada secara kekal atau sementara. Terdapat dua jenis migrasi:

1. Migrasi dalaman iaitu perpindahan penduduk dalam negara contohnya yang berpindah dari tempat asalnya contohnya Jerantut ke daerah Pekan di Pahang atau perpindahan dari negeri Sarawak ke Selangor.

2. Migrasi antarabangsa melibatkan perpindahan penduduk dari sebuah negara ke negara lain.Contohnya kedatangan pekerja Indonesia ke negara Malaysia.