UJIAN BERTUTUR(UJIAN LISAN)Tema Keremajaan-Peranan dan cabaran remaja masa ini-Remaja berwawasan penjana kemajuan negara-Masalah remaja dan cara-cara mengatasinya{jawapan dan huraian utk 3 point di atas} thanks!

1

Jawapan

2016-06-15T01:29:10+08:00
Antara cara-cara menjadi murid yang berdisiplin ialah dengan menghormati dan taat kepada guru. Guru-guru wajar dihormati kerana merekalah mendidik kita sehingga menjadi manusia yang berguna. murid-murid yang berdisiplin akan mematuhi semua peraturansekolah.Mematuhi peraturan ini akan akanmembentuk peribadi murid-murid agar lebih berdisiplin.Contohnya seperti memakai pakaian seragam sekolah yang lengkap,berambut pendek,beratur  dan sebagainya.

    Seterusnya, untuk menjadi murid yang berdisiplin ,kita hendaklah sentiasa menepati masa.Kita tidak boleh datang lewat ke sekolah, ke kelas atau mengikuti aktiviti kokurikulum.Orang yang sentiasa menepati masa akan sentiasa dihormati.Tambahan pula, masa itu amat berharga.

       Di samping itu, murid yang berdisiplin akan menumpukan perhatian semasa belajar.Mereka tidak akan membuang masadengan berbual-bual kosong atau menganggu guru semasa mengajar.Melalui cara ini, murid-murid lebih disayangi oleh guru dan akan sentiasa diberi perhatian.

       Kesimpulanya, semua murid mestilah berdisiplin .Melalui didikan agama juga dapat melahirkan murid-murid yang berakhlak dan berdisiplin.
1 5 1