Jawapan

2016-06-15T16:56:55+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
1)Penghijrahan juga mempunyai pengertian yang lebih luas dan mendalam, iaitu perjuangan untuk menegakkan kebenaran dan meninggalkan keburukan dan kejahatan. Hijrah juga boleh dilambangkan dengan semangat ingin berubah dan perubahan ini boleh berlaku dalam pelbagai keadaan seperti perubahan dari segi sikap, cara berfikir dan tingkah laku ( Muhd Bukhari Lubis, 1981 ).
Orientalis Barat mentafsirkan hijrah secara negatif, iaitu sebagai suatu pelarian. Pendapat orientalis Barat ini boleh disangkal kerana konsep hijrah dalam Islam berbeza daripada konsep hijrah Barat dengan menggunakan empat hujah. Yang pertama, penghijrahan orang Islam Makkah ke Madinah adalah kerana jemputan orang Arab Madinah seperti yang tercatat dalam Perjanjian Aqabah Kedua. Yang kedua, ketibaan orang Islam Makkah ke Madinah juga telah disambut dengan rela dan meriahnya oleh orang Madinah. Yang ketiga, orang Islam Makkah diberikan tempat tinggal yang sewajarnya selain dijamin tentang keselamatan mereka oleh orang Arab Madinah. Akhirnya, Nabi Muhammad S.A.W pula telah dilantik sebagai pemimpin Madinah dan baginda diterima oleh kesemua golongan masyarakat Madianah termasuk orang bukan Islam ( Muhd Bukhari Lubis, 1981 ).
Penghijrahan yang berlaku pada hari ini sangat berbeza daripada penghijrahan orang Islam Makkah ke Madinah. Misalnya, pada hari ini, penghijrahan sesuatu kelompok manusia adalah akibat peperangan, dan mereka ini dianggap pelarian. Kehadiran pelarian ini di sesebuah negara adalah tidak diundang, malah mereka akan dihantar pulang ke negara asal masing-masing 

2)
a. Syahifah Madinah mengandungi 47 fasal yang merangkumi 2 bahagian. Bahagianpertama mengandungi 23 fasal menyentuh hubungan dan tanggungjawab orang Islamsesama Islam (Muhajirin dan Ansar). Bahagian kedua pula mengandungi 24 fasalmembabitkan hak kaum Yahudi dan tanggungjawab mereka terhadap negara IslamMadinah. Di dalam Perlembagaan Madinah ini telah digariskan beberapa prinsip umumtentang dasar pentadbiran masyarakat (ummah) dan negara Islam Madinah yangdianggotai oleh pelbagai kaum, puak dan kepercayaan, mengikut keperluan semasa.b. Pengakuan bahawa Nabi Muhammad s.a.w. adalah pemimpin masyarakat dan ketuanegara yang wajib dipatuhi dan dihormati.. Sebagai ketua negara baginda mempunyaikuasa di dalam urusan pemerintahan negara dan sebagai ketua agama bagi umatIslam. Bagaimanapun setiap ketua kaum mempunyai hak untuk menyelesaikan masalahdalam kaum masing-masing.c. Masyarakat berbilang agama dan keturunan di Madinah dianggap sebagai sebuahmasyarakat (ummah) yang mempunyai kewajiban dan tanggungjawab yang samaterhadap negara Islam Madinah. Setiap anggota syahifah hendaklah menjalin hubunganyang erat sesama mereka tidak kira agama atau asal keturunan. Umpamanya umatIslam tidak boleh membiarkan saudara-saudara mereka dibebani hutang. Mereka mestimenolong dengan jalan yang benar apabila timbul soal-soal membayar tebusan wangdan darah.Penganut Islam dan Yahudi mestilah hidup bersama di dalam bentukkewarganegaraan dengan hak yang sama dalam lingkungan konsep ummah.d. Semua penduduk tanpa mengira latar kaum dan agama hendaklah bersatu padu,bekerjasama dan bertanggungjawab mempertahankan negara dari sebarang ancamanluar. Begitu juga penegakan keadilan dan pembanterasan kezaliman adalahtanggungjawab bersama, bukan dipikul oleh umat Islam semata-mata. Penyembahberhala dan Yahudi di Madinah tidak boleh menyebelahi pihak-pihak lain untukmenentang Islam.e. Wahyu Allah yang disampaikan kepada Rasulullah s.a.w. merupakan sumber utamaundang-undang negara.f. Semua anggota syahifah mempunyai hak dan kebebasan beragama. Orang-orangYahudi bebas mengamalkan kepercayaan masing-masing selagi mereka menghormatihak umat Islam.g. Memberikan jaminan keselamatan terhadap orang-orang bukan Islam yangmenganggotai dan mematuhi peraturan-peraturan syahifah. Keselamatan orang Yahudiadalah terjamin selagi mereka taat kepada perjanjian itu. Mereka akan dilindungidaripada sebarang gangguan dan berhak mendapat sebarang perlindungan danperkhidmatan.h. Fungsi Syahifah ialah menegakkan keadilan dan membanteras kezaliman, mencegahjenayah, maksiat dan kemungkaran dll.
2016-06-15T18:19:40+08:00

KEPENTINGAN: 1-Menyatukan kaum Aus dan Khazraj dengan nama ANSAR

                            2-Mempersaudarakan golongan Muhajirin dan Ansar