Jawapan

2016-06-17T00:16:17+08:00

Reka bentuk muzium oleh arkitek Ho Kok Hoe telah diilhamkan oleh seni bina istana diraja Melayu dan seni bina vernakular Melayu. reka bentuk yang diperbadankan keperluan untuk ruang pameran dan aktiviti. Mural mozek besar yang mengandungi pintu masuk menggambarkan sejarah dan budaya negara ini. Lantai bahagian tengah bangunan utama dihiasi dengan jubin khas yang adalah hadiah daripada kerajaan Pakistan. Di samping itu,UNESCO memudahkan perundingan oleh pakar-pakar muzium dari muzium lain di seluruh dunia.

Paparan dan pameran dalam fokus muzium sejarah tempatan, budaya dan tradisi, seni dan kraf, aktiviti ekonomi, flora dan fauna tempatan, senjata dan mata wang.

Muzium ini menempatkan pelbagai galeri, masing-masing dengan tema tersendiri. Tingkat bawah mempamerkan sejarah geografi dan semulajadi Semenanjung Tanah Melayu bermula dengan Zaman Batu, Zaman Gangsa dan Zaman Besi, kerajaan-kerajaan Hindu-Buddha dengan kesultanan Islam Melaka. Purba negeri-negeri Melayu Hindu-Buddha Gangga Negara, Srivijaya dan Majapahit dirujuk. Antara koleksi adalah patung batu makara, Avalokiteshvara gangsa Bidor, model kuil Lembah Bujang di Kedah, dan juga memaparkan warisan purba rantau ini seperti Yawan Borobudur dan kapal Majapahit. Pameran ini meneruskan Kesultanan Islam Melaka kemudian dan beberapa negeri di Malaysia. Paparan menunjukkan pentingnya kesultanan Melaka untuk identiti kebangsaan Malaysia. Lantai kedua didedikasikan kepada sejarah penjajahan yang membawa sepanjang jalan ke Kemerdekaan. Terdapat salinan penutup kepala diraja raja-raja Melayu.

Dewan Pusat[sunting | sunting sumber]

Menghiasi lantai Dewan Pusat ialah biru geometri bentuk jubin mozek dari Pakistan, dengan ukiran panel rumit pada siling dewan. Dewan Pusat menempatkan pameran sementara. Pameran matik dan khas yang diadakan di dewan ini pada jangka masa untuk menggalakkan kesedaran tentang budaya negara yang pelbagai dan warisan. pameran asing diadakan sekali-sekala.

Antara pameran yang diadakan di dewan ini pada satu ketika masa termasuk 'Tamadun Islam', 'Raja Kita', 'Dunia Bunga-Bungaan', 'Durian Raja Buah', 'Topeng dari Sarawak', 'Dunia Mata Wang', 'Sempadan Islam China', 'Sempadan Amerika', dan 'Senibina Agama dari Belanda'.

Muzium memberi penekanan yang kuat terhadap Dunia Melayu, dan bahagian yang besar dikhaskan untuk penubuhan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO), salah satu daripada pihak-pihak Barisan Nasional. Menariknya, beberapa jika pada semua adalah apa-apa sebutan diperbuat daripada penglibatan Persatuan Cina Malaya (MCA) dan Kongres India Malaya (MIC), yang 3 pihak bekerja bersama-sama untuk mencapai kemerdekaan Tanah Melayu pada 31 Ogos 1957.

Tingkat[sunting | sunting sumber]Kereta lembu tradisional

Galeri lain termasuk Balai Sukan Negara dan Galeri Sejarah Semula Jadi.

Di sekitar bangunan muzium ini, terdapat beberapa pertunjukan luar pengangkutan di Malaysia, dahulu dan sekarang. Pameran menarik adalah Troli Melaka Bullock yang hampir menyerupai kereta kuda Amerika yang awal. Yang menarik, keselesaan adalah Lokomotif Wap yang dibuat oleh Kitson & Co, England, yang telah dimasukkan ke dalam perkhidmatan pada tahun 1921 sehingga ia berhenti beroperasi pada tahun 1969. Ia meliputi 1.5 juta batu kereta api; Kapal korek bijih timah yang menyerupai kilang terapung, di tasik semula jadi atau buatan. Turut dipamerkan ialah kenderaan bermotor, termasuk kenderaan sivik antik dan kenderaan persendirian, termasuk awal 1.3 liter Proton Saga, kereta nasional pertama dilancarkan pada 18 April 1985.

Muzium Negara juga memegang pameran bertema tetap menampilkan aspek-aspek tertentu budaya kehidupan dan dunia.

terima kasih. you r helpful.
tq
welcome..