Jawapan

2016-06-17T16:02:34+08:00
Ibu bapa merupakan insan terpenting dalam sesebuah keluarga. Tanpa mereka, kita tidak akan lahir ke dunia ini. Merekalah yang memberikan kita kasih sayang yang sejati hingga sanggup berkorban harta dan nyawa demi kebahagiaan kita. Oleh sebab itu, wajarlah kita sentiasa berusaha untuk menggembirakan hati mereka.
Semua ibu bapa mengharapkan anak-anak mereka berakhlak mulia. Akhlak mulia akan menyebabkan seseorang itu mentaati perintah agama, menghormati orang lain, bertanggunjawab, berdisplin dan sebagainya. Anak-anak yang berakhlak mulia juga akan sentiasa menjaga nama baik ibu bapa dan keluarga. Hal yang demikian, sudah tentu akan menggembirakan hati ibu bapa. 

Ibu bapa juga tentu gembira apabila mendapati anak-anak mereka belajar bersungguh-sungguh. Anak-anak yang rajin belajar kebiasaannya akan mendapat keputusan yang cemerlang dalam pelajaran. Oleh itu, kita mestilah rajin belajar agar ibu bapa kita gembira serta memperoleh masa depan yang lebih cerah. 

Di samping itu, kita juga haruslah membantu mereka. Kita boleh membantu mereka dengan melakukan kerja-kerja yang sesuai seperti mendidik adik, mengemas rumah dan sebagainya. Dengan itu, kita dapat meringankan beban mereka dan ini tentu menggembirakan hati mereka. 

Selain itu, Ibu bapa juga tentu gembira jika anak-anak menghormati mereka. Bercakap dengan sopan, bersalaman dan mencium tangan, mendengar teguran dan nasihat, mengucapkan salam dan senyum semasa berhadapan dengan mereka antara contoh kita menghormati ibu bapa. Amalkan sikap ini agar ibu bapa kita sentiasa gembira bersama anak-anak. 

Kesimpulannya, sebagai seorang anak sudah pasti kita ingin melihat ibu bapa kita sentiasa gembira. Justeru, sentiasalah berazam dan berusaha untuk menggembirakan hati kedua-dua ibu bapa agar hidup kita lebih diberkati.
2016-06-23T21:23:28+08:00
 Cara-cara Menghormati Ibu Bapa ..... Ibu bapa ialah orang yang memelihara kita sejak kecil sehingga kini. Kita perlu menghormati mereka kerana merekalah kita lahir di dunia ini.Cara-cara untuk menghormati ibu bapa ialah kita mestilah menjadi anak yangsoleh. Kita mestilah mengerjakan solat sebanyak lima waktu sehari iaitu solat padawaktu Subuh, zohor, asar, Maghrib dan Isyak. Kita mesti mendoakan kesejahteraan ibu bapa kita selepas kita bersolat.Sebagai seorang anak, kita mestilah mengenang jasa kedua-dua ibu bapa kita. Kita hendaklah belajar bersungguh-sungguh dalam pelajaran. jika kita pandai maka kita dapat menghadiahkan kejayaan kepada ibu bapa seperti mendapat 5A dalam UPSR Selain itu, kita mestilah mentaati segala nasihat ibu bapa kita. Kita hendaklah mendengar cakap ibu bapa. Kita mestilah tidak melawan perintah ibu bapa dan tidak degil kepada mereka.Seterusnya, kita mestilah menyayangi ibu bapa dan adik beradik. Kita hendaklah sentiasa bersalam-salaman untuk mengeratkan hubungan silaturahim.Kita hendaklah tidak bergaduh antara adik-beradik dan mestilah saling hormat-menghormati antara satu sama lain.'i samping itu, kita mestilah menjadi anak yang rajin sebagai menghormati ibu bapa kita. Kita hendaklah menolong ibu di dapur seperti memasak, memotong sayur dan membasuh pinggan-mangkuk. Kita juga boleh menolong ayah mencuci kereta pada hujung minggu.Kesimpulannya, ada pelbagai cara untuk kita menghormati ibu bapa.Sebagai seorang anak kita mestilah menghormati ibu bapa bak kata pepatah(syurga itu terletak di bawah tapak kaki ibu