Jawapan

2016-06-17T21:02:56+08:00

Ini Jawapan Diperakui

√ó
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.

Banjir merupakan salah satu bencana alam yang serius dan sering berlaku dalam keamatan yang tinggi untuk satu tempoh banjir. Jenis banjir yang sering berlaku di Negara yang sekaligus memberikan impak yang tinggi adalah kejadian banjir kilat. Kejadian banjir kilat ini sukar di jangka dengan tepat dan amat membimbangkan banyak pihak. Hal ini berikutan iklim negara yang tidak menentu dan kejadian banjir kilat ini tidak lagi terhad berlaku pada musim tengkujuh sahaja iaitu antara pertengahan bulan Oktober hingga pertengahan bulan januari setiap tahun (Noor Ezlin Ahmad Basri, Sakinah Noordin & Shahrom Md. Zin). Di Kuala Lumpur, kejadian banjir telah direkodkan sejak 1929 lagi. Banjir kilat biasanya melanda di kawasan perumahan, perkampungan, kawasan yang sedang atau telah membangun dan jalan-jalan raya terutama sekali di kawasan-kawasan yang rendah yang terdapat di beberapa daerah.
Kejadian banjir yang di kenali sebagai banjir kilat ini merupakan banjir yang berlaku atau mengalir dengan cepat melimpah daripada tebing sungai dan tasik lalu menggenangi kawasan tanah yang bersebelahan sehingga mengakibatkan kerugian harta benda dan kemalangan jiwa yang besar. Keterdedahan masyarakat Kuala Lumpur terhadap banjir kilat ini adalah amat tinggi dan kira-kira lebih dua puluh kawasan terdedah kepada banjir kilat secara serius. Banyak yang menganggap bahawa proses pembangunan dan perbandaran yang tidak sesuai di atas dataran banjir itu sendiri sehingga menyumbang kepada perubahan system fizikal semulajadinya menjadi penyebab utama kepada berlakunya masalah banjir kilat ini. Kejadian banjir ini berkait rapat dengan system aliran semulajadinya. Contohnya di Kuala Lumpur terdapat dua batang sungai utama yang semakin pesat membangun di kawasan sekitarnya iaitu Sungai Klang dan Sungai Gombak. Sikap dan aktiviti manusia yang tidak mengambil berat tentang tuntutan alam sekitar akan menggamatkan lagi keadaan.
Banyak persepsi masyarakat terhadap pelan dan langkah pengurangan banjir oleh pihak-pihak tertentu berakhir dengan pengharapan yang sangat tipis yang mana setiap kali hujan akan berlakunya banjir. Ini kerana tiada langkah penyelesaian yang konkrit bagi mencegah, mengelak dan mengawalnya. Kini, Projek Terowong Bestari (SMART) dapat megurangkan sebahagian banjir yang berlaku di Kuala Lumpur dan langkah komprehensif iaitu Program Tebatan Banjir dan Kolam takungan air merupakan rancangan jangka panjang untuk mencegahnya bagi mengurangkan kos pembaikan apabila berlaku bencana untuk proses pemulihan dan menjaga nyawa masyarakatnya selain pengekalan dan pemuliharaan system semulajadi bumi yang tidak hanya terikat kepada pendekatan kejuruteraan semata-mata.Kuala Lumpur merupakan Bandar metropolitan yang semakin pesat membangun di samping peningkatan penduduknya dari masa ke semasa.