Jualan pisang goreng dalam bulan disember meningkat sebanyak 25% berbanding dengan jualan pisang goreng dalam bulan november . jumlah jualan pisang goreng dalam dua bulan itu ialah RM 7200 . hitung jualan pisang goreng dalam bulan disember

2

Jawapan

Jawapan Paling Bijak!
2016-06-18T13:31:53+08:00
November diwakili oleh 100x kerana 100%
disember diwakili oleh 125x kerana mengalami peningkatan sebanyak 25%
100x+125x=7200
225x=7200
x=32 (mewakili 1)
november = 100×32=3200
disember = 125×32=4200
2 3 2
2016-06-18T17:39:16+08:00
Bulan November: 100%
bulan Disember: 100%+25%=125%

=100%+125% = 225%
= 125/225×7200
= 4000
1 1 1