Jawapan

2016-06-19T10:39:20+08:00
Amalan bersukan juga menjadikan otot kardium atau otot jantung lebih kuat dan memastikan aliran darah dapat berjalan dengan lancar. Amalan bersukan juga dapat mengurangkan risiko menghidapi penyakit jantung atau strok kerana kolestrol yang berlebihan akan digunakan untuk menjana tenaga semasa bersukan dan mengelakkan kolestrol tersebut daripada terenap di saluran darah dan menghalang darah mengalir dengan lancar. Menurut majalah “Reader’s Digest”, amalan bersukan juga dapat membantu mengatasi masalah kegendutan. Seseorang itu akan dikategorikan sebagai gendut sekiranya dia mempunyai jisim yang melebihi jisim yang sepatutnya untuk ketinggian sebanyak 20%. Selain itu, pimpinan negara turut sedar akan kepentingan amalan bersukan telah turun padang untuk mengetuai orang ramai dalam aktiviti senam aerobik. Memang tidak dapat dinafikan bahawa amalan bersukan memang dapat membantu mewujudkan masyarakat yang mengamalkan gaya hidup sihat.


o   Memperkukuh keharmonian dan perpaduan Negara

o   Memupuk semangat patriotisme

o   Membangunkan masyarakat yang berdisiplin dan berdaya saing

o   Mampu mengukuhkan perpaduan dan kekuatan mental dan fizikal rakyat

o   Salah satu cabang integrasi nasional dan alat penyatuan kaum yang berkesan   untuk membina semangat patriotik dan cintakan Negara

o   Amalan gaya hidup sihat, memberi faedah kepada kecergasan fizikal yang seterusnya

o   memanfaatkan diri, organisasi dan Negara    

o   Pekerja yang cergas dan aktif akan lebih sihat serta berdaya saing selain dapat meningkatkan prestasi kerja lebih produktif.

o   Kesihatan mental akan lebih stabil di samping tekanan sentiasa dapat dikawal dan lebih motivasi serta berfikiran positif.

o   Secara tidak langsung amalan sukan dan gaya hidup sihat dalam kehidupan mampu melahirkan masyarakat minda kelas pertama.