Jawapan

2016-06-19T22:09:45+08:00

-Terletak di kawasan Anak Bukit atau Changkat yang tinggi sedikit di atas sebuah pulau kecil yang dibentuk daripada Sg.Anak Bukit dan Sg.Kuala Cegar .
-Merupakan kediaman rasmi Sultan Kedah iaitu Kebawah DYMM Al-Sultan Sir Almu'tasimu Billahi Muhibbudin Tuanku Alhaj Abdul Halim Mua'dzam Shah ibni Almarhum Sultan Badlishah ,GCB, KstJ.
-pernah menjalani ubah suai sebanyak rm70 juta sempena perayaan ulang tahun ke-50 masa pemerintahan sultan kedah tahun 2008
1 5 1
2016-06-22T23:06:39+08:00

Istana Anak Bukit terletak di bandar diraja Anak Bukit, di Kawasan Parlimen Kuala Kedah di negeri Kedah Darul Aman, Malaysia. Anak Bukit merupakan sebuah pekan yang terletak berhampiran dengan Alor Merah dan Kepala Batas.

Istana Anak Bukit terletak di kawasan Anak Bukit atau changkat yang tinggi sedikit di atas sebuah pulau kecil yang dibentuk daripada Sungai Anak Bukit dan Sungai Kuala Cegar, terdirinya sebuah lagi mercu tanda yang melambangkan kedaulatan Kesultanan Negeri Kedah. Istana Anak Bukit merupakan tempat bersemayam keluarga DiRaja iaitu KDYMM Tuanku Sultan Kedah sekeluarga. Di pintu pagar hadapan masuk istana tersebut, terpampang lambang mohor DiRaja dan di barisi pokok-pokok hujan sepanjang jalan masuk ke dalam istana.

Istana Anak Bukit merupakan kediaman rasmi Sultan Kedah iaitu Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Al-Sultan Sir Almu'tasimu Billahi Muhibbudin Tuanku Alhaj Abdul Halim Mu'adzam Shah ibni Almarhum Sultan Badlishah, GCB, KStJ. Baginda dilahirkan pada 28 November 1927 dan telah ditabalkan menjadi Sultan Kedah ke 27 sejak 15 Julai 1958.

Aliran sungai yang disebut sungai Anak Bukit mengalir di bahagian belakang bangunan Istana ini dan mengalir melalui Alor Star, Kedah dihubungkan oleh Sungai Kedah ke muara Kuala Kedah.

1 5 1