Jawapan

2016-06-19T20:54:53+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.

-Ditubuhkan di bangunan Kedah Volunteer Force Drill Hall sebagai Government English School. Idea dan usaha penubuhan diterajui oleh Allahyarham Dato'Sri Syed Omar Shahabudin yang ketika itu merupakan Pegawai Daerah Kulim atas dasar keperluan.
-Pada tahun 1953, nama sekolah ditukar kepada Badlishah School sempena lawatan Kebawah duli yang maha mulia Sultan Badlishah pada tahun sebelumnya.
-Pada tahun 1959, nama sekolah ditambah menjadi Sultan Badlishah School.
-SMK Sultan Badlishah antara bangunan tertua di Kulim ketika pengisytiharan Majlis Perbandaran Kulim pada tahun 2002.
-pernah menjadi kem tentera semasa perang dunia kedua 1941-1945.
-menjadi Blok Pentadbiran dan pejabat semasa pemerintahan kerajaan inggeris.
-merupakan satu-satunya sekolah menengah di kawasan Kedah selatan(Baling,Kulim dan Bandar Baharu). Enrolmen pertama ialah 80 orang murid yang terdiri daripada 2 kelas 'primary' satu(20x2) dan kelas 'Special Malay' (40 orang) dari ketiga -tiga daerah tersebut termasuk daerah Sik.
-Pengetua pertamanya ialah Allahyarham Tuan Haji Samsudin bin Mohd Yusof.
-Sekolah ini mempunyai keluasan 9.368 ekar.
maaf kalau jawapan ni tak lengkap