Jawapan

2016-06-19T12:10:42+08:00
Sejarah Jambatan Pulau PinangJambatan Pulau Pinang adalah sebuah Jambatan menghubungkan antara Pulau Pinang dan seberang perai.Pembinaan jambatan pulau pinang adalah hasil usaha dari pemimpin kerajaan BARISAN NASIONAL ketika itu untuk memastikan kemajuan dan pembangunan di kawasan pulau pinang sebagai industri pembinaan jambatan ini juga menelan kos RM 850 juta menyebabkan ramai pengkritik dan juga pihak pembangkang menyifatkan projek jambatan pulau pinang sebagai satu projek pembaziran wang rakyat ketika itu jika dahulu sebelum membina jambatan masyarakat dari seberang perai ketika itu menggunakan feri sebagai jalan alternatif ke pulau pinang setelah siap jambatan pulau pinang kebanyakan pengangkutan menjadi mudah apabila hasil dari pulau pinang dan juga hasil dari seberang perai boleh dibawa menggunakan laluan jambatan sebagai jalan perantaraan dengan lebih mudah dan cepat tempoh siap jambatan ini mengambil masa hanya 3 tahun sahaja iaitu dari tahun 1982 hingga 1985 dan mendapat pencapaian kejuruteraan cemerlang kerana struktur tengahnya  merupakan  antara  jambatan kabel penahan (cable-stayed bridge) yang terawal di dunia dibina oleh Hyundai Engineering & Construction. Co. Ltd, Korea.Untuk pengetahuan semua jambatan pulau pinang ini mula dibuka pada 14 September 1985 untuk kenderaan awam.Panjang keseluruhan jambatan ini adalah 13.5 km yang menjadi antara jambatan terpanjang di dunia dan di Asia ketika itu. Pada tahun 1921 A.R Johnson telah membina 4 buah gerabak yang melibatkan perbelanjaan sebanyak $1,573.00. Gerabak keretapi ini membawa penumpang ke atas Bukit Bendera ditarik dengan kabel di atas landasan keretapi yang curam. Majlis pembukaan bagi memulakan operasi keretapi ini dirasmikan oleh Sir Lawrence Guillemard, Gabenor Negeri-negeri Selat pada 1hb 1924. Gerabak keretapi ini bersama-sama gerabak yang lain telah membawa penumpang seramai 35 201 penumpang setelah membuat 4021 perjalanan pada tahun tersebut.Keretapi ini juga merupakan satu-satunya keretapi mendaki bukit di Asia Tenggara. Keretapi ini direka bentuk oleh Arnold R. Johnson, seorang Jurutera Kanan Daerah, Persekutuan Keretapi Negeri-negeri Melayu. Landasan keretapi pula telah diamanahkan kepada Pengurusan Majlis Perbandaran Georgetown semenjak ia dirasmikan hingga 1hb Februari 1977 apabila diambil alih oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang. Keretapi rekaan Johnson ini telah digunakan  hampir 55 tahun sebelum digantikan dengan gerabak buatan Swiss pada tahun 1977.Gerabak seberat 7.5 tan ini telah dihadiahkan kepada pihak muzium sebagai tempat letak terakhir pada 2 Disember 1977 oleh Pegurusan Keretapi Bukit Bendera setelah digantikan oleh empat gerabak moden Swiss berharga 2.3 juta ringgit. Warna asal dan alat gantian pada gerabak ini adalah merupakan bahan seperti yang asal. 

      


                                     
Secara rasmi sebahagian daripada Kerajaan Kedah dan dikenali untuk orang Melayu yang telah menetap di sana sebagai Tanjung Penaga atau Pulau Kesatu lama sebelum British datang Pulau Pinang secara rasminya diduduki oleh British pada OGOS 11, 1786. Tarikh ini bertepatan dengan tarikh lahir Putera Charles dan seterusnya Francis Light bernama Pulau Pinang sebagai Pulau Prince of Wales. Fort Cornwallis telah dibina antara 1808 dan 1810 di laman Lampu pendaratan bersejarah Francis pada tahun 1786. Asalnya kubu ini adalah struktur kayu, tetapi ia telah dibina semula pada tahun 1804 dengan banduan buruh. Ia menjadi kerusi kuasa dan pusat pentadbiran British di Pulau Pinang. Nama kubu telah diambil dari pegawai tentera British yang dipanggil General Charles Cornwallis yang merupakan Gabenor Jeneral India dari tahun 1796 sehingga 1793. Cornwallis adalah pemimpin tentera British yang berjuang terhadap plumbum Amerika oleh George Washington semasa Revolusi Amerika. Dalam pertempuran itu, British telah dikalahkan dan Ketua Cornwallis menyerah dirinya kepada George Washington pada 1781.Di dalam kubu ini, terdapat meriam banyak dan salah seorang daripada mereka adalah Sri Rambai, meriam tembaga dengan sejarah yang menarik. Belanda dibentangkan kepada Sultan Johor pada tahun 1606. Walau bagaimanapun, Portugis mengambil memiliki meriam dan entah bagaimana berakhir di Jawa pada tahun 1613 dan telah disimpan di sana sehingga 1795 apabila ia telah dibawa ke Kuala Selangor.


   Pada tahun 1871, meriam Sri Rambai telah dibawa balik ke Pulau Pinang. Walau bagaimanapun, sebelum ia boleh mencapai pantai Pulau Pinang, lanun ditangkap dan melemparkan ia ke dalam laut berhampiran Esplanade.
Dibuka pada tahun 1986, Pulau Pinang Butterfly Farm - terletak di Teluk Bahang - adalah salah satu tarikan pelancong yang paling terkenal dan paling popular di Pulau Pinang. Tempat perlindungan rama-rama lapan hektar menempatkan koleksi hebatnya pelbagai spesies rama-rama serta pelbagai jenis serangga lain. Ladang ini terletak di kaki bukit Teluk Bahang - antara Taman Rimba Park dan kampung Teluk Bahang. Ia mempunyai lebih daripada 4,000 rama-rama daripada lebih daripada 120 kumpulan serta serangga lain dan reptilia.