Jawapan

2016-06-19T12:42:00+08:00
Senarai Tempat-Tempat Perlancongan Yang Menarik Di MalaysiaPadang Kota Lama, PenangTeluk Bahang Dam & Pantai MiamiTaman Negara Teluk Bahang, PenangJeti Teluk BahangPasar Berbisik, Jeti Kuala Muda, Kedah
Untuk kali ini saya ingin kongsikan destinasi-destinasi menarik yang ada di sekitar Sabah Negeri Di bawah Bayu. Antara destinasi yang popular di sabah ialah di Kundasang, Kota Kinabalu, Mesilau, Desa Castle, Gunung Kinabalu, Pasar Filipina, Muzium sabah, Rumah terbalik, ladang tea sabah, jambatan gantung porin hot spring dan banyak lagi tempat harus dilawati.
Untuk entry pertama saya mengenai pengalaman percutian di sabah, pengembaraan kita bermula di kota kinabalu iaitu ke destinasi pilihan pertama Muzium Sabah  .Muzium sabah yang terletak di Bukit Istana Lama di Kota Kinabalu. Seperti yang difahami oleh saya Muzium sabah merupakan muzium terbesar daripada beberapa banyak muzium di Sabah. Kompleks bangunan yang dibina pada tahun 1985 ini, mengandungi Bangunan Utama, Pusat Sains dan Pendidikan, Kampung Budaya, Galeri Seni Lukis Sabah dan Muzium Tamadun Islam. Misi utama muzium ini ditubuhkan adalah untuk mengumpul, memelihara dan memulihara dokumen etnografi, arkeologi, sejarah, numismatik, seni-sejarah, botani, koleksi zoologi dan mineralogi dari seluruh negeri, dan bagi menjalankan penyelidikan tentang pentingnya bagi mengetahui sejarah negeri ini, budaya, dan sejarah sosial.
Mercu tanda Muzium Sabah,salah satu port wajib bergambar, sambil buat muka comel
Apa yang menarik ada di sini ialah di dalam kawasan muzium ini dibahagikan kepada beberapa Kompleks lain, antaranya Bangunan Utama, Pusat Sains dan Pendidikan, Kampung Budaya, Galeri Seni Lukis Sabah dan Muzium Tamadun Islam. Tapi sayang sebab saya sampai ke muzium agak lewat, jadi tidak berkesempatan untuk melawat keseluruhan pameran yang ada.
Tiket berharga RM2 bagi warganegara Malaysia dan RM15 untuk warganegara asing. Bagi warganegara yang berumur 55 tahun keatas, kanak-kanak di bawah 12 tahun, pelawat kurang upaya dan pelajar berpakaian seragam atau kad pelajar adalah PERCUMA. Tapi sayang masa saya pergi tidak ramai warga tempatan yang ada, kebanyakan yang saya jumpa di dalam muzium warga asing. mungkin sebab orang Malaysia sudah *pro* dengan sejarah mereka sendiri, jadi agak tidak berminat hendak mengunjung tempat yang berilmiah seperti ini.
Seingat saya di bagunan utama sahaja, pelbagai pameran disediakan meliputi aspek budaya, Sejarah Semula jadi, Tembikar, Etnografi pameran Arkeologi, Senjata tradisional dan busana Di dalam Muzium ini juga menempatkan instrumen muzik, dan peralatan ritual. Saya kurang pasti muzium ini mempunyai beberapa tingkat bagunan tapi yang pasti ini antara muzium yang terbesar pernah saya lawati, tidak termasuk ke bahagian lain seperti di kawasan Pusat Sains dan Pendidikan, Kampung Budaya, Galeri Seni Lukis Sabah, Muzium Tamadun Islam, bayangkan berapa besar keluasan Keseluruhan muzium ini. 


Bahagian yang paling best untuk dilawati di bahagian peralatan ritual dan senjata, pelbagai bentuk dan saiz tengkorak boleh didapati dan disini juga, anda berpeluang untuk mempelajari adat dan budaya kaum-kaum yang terdapat di sabah. Bayangkanlah berapa banyak kaum yang ada di sabah, jadi pelbagai sejarah dan info boleh dibaca, memang menarik. Selain itu bahagian adat istiadat pun menarik, sebab di situ ada banyak info dan koleksi keranda serta cara penyemadian kematian sesuatu kaum, Bayangkan dia punya prop, sekali dengan punya lighting dan sound efect, kalau masuk seorang-seorang memang seram la, memang rasa feel lain macam, rasa macam ada benda perhatikan kita!. Tapi sayang di dalam muzium kita dilarang untuk mengambil gambar, kalau tidak memang saya kongsikan gambar-gambar artifak yang menarik  yang ada di muzium utama.