Jawapan

2016-06-29T21:58:35+08:00
Faedah-faedah hidup berjiran :
            Kemakmuran sesebuah negara amat bergantung kepada keutuhan dan kemantapan hubungan dalam setiap lapisan masyarakat tanpa mengira umur, jantina, bangsa, agama dan budaya. Hubungan erat antara jiran dalam masyarakat merupakan ciri-ciri masyarakat yang berkualiti. Semangat kejiranan dapat memainkan peranan yang amat penting dalam menjana kehidupan setempat yang aman dan harmoni.
            Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat, jiran boleh ditakrifkan sebagai orang yang tinggal paling hampir dengan tempat kediaman kita. Segala perkara yang berlaku pada diri kita akan terlebih dahulu diketahui oleh jiran. Oleh itu, jiran merupakan orang yang paling mudah memberikan pertolongan pada saat kita ditimpa bencana. Pertolongan seperti ini amat diperlukan pada masa kecemasan sementara menunggu bantuan pihak berwajib atau sanak-saudara. Jiran yang berbeza latar belakang pekerjaan, pendidikan, agama dan budaya akan memberikan manfaat yang besar kepada ita. Hal ini kerana mereka memiliki pengetahuan dan kemahiran yang boleh kita kongsi bersama-sama
Di samping itu, jiran yang sepakat dan bersatu padu mampu menjamin keselamatan setempat daripada sebarang ancaman seperti kecurian, penyalahgunaan dadah dan budaya samseng. Hidup berjiran dalam kalangan masyarakat akan membawa impak yang positif kepada masyarakat itu sendiri iaitu kesedaran hidup berjiran mampu membawa kepada jaminan keselamatan penduduk setempat. Hal ini kerana Rukun Tetangga yang terdiri daripada ahli-ahli masyarakat di kawasan kejiranan akan menjalankan rondaan secara berkumpulan pada waktu malam bagi memastikan kawasan perumahan berada dalam keadaan selamat. Secara tidak langsung, program ini sememangnya mampu membantu pihak polis dalam usaha untuk mengurangkan kegiatan jenayah yang biasa berlaku di kawasan perumahan.
Segala perkara yang mencemarkan keharmonian dan kesejahteraan masyarakat dapat dicegah dengan semangat kerjasama dan keprihatinan sesama jiran. Gejala sosial seperti khalwat, penderaan kanak-kanak dan kes-kes jenayah dapat dibendung jika jiran memainkan peranan dan mengambil inisiatif melaporkannya kepada pihak berkuasa. Setiap ahli masyarakat seharusnya beringat sebelum terjadi sesuatu yang buruk, bak kata pepatah, “sediakan payung sebelum hujan”. Jiran yang hidup dalam suasana bekerjasama dan mengambil berat antara satu sama lain semestinya dapat menjana program yang menyumbangkan kebajikan kepada masyarakt setempat. Rahsia kejayaan program ini terletak pada persepakatan dan persefahaman yang mantap sesama jiran.
Seterusnya, perpaduan adalah kunci kepada kemakmuran dan kesejahteraan negara. Tanpa perpaduan, negara akan berada dalam keadaan kucar-kacir dan masyarakat tidak lagi dapat hidup dalam keadaan aman dan damai. Perpaduan dapat dilahirkan melalui hubungan baik sesama jiran. Kehidupan berjiran dapat memupuk semangat toleransi, bekerjasama, sikap tolak ansur, saling mempercayai dan amalan perkongsian pintar sesama jiran. Sekiranya hal ini diabaikan, maka lambat laun akan tercetuslah bibit-bibit permusuhan yang akhirnya membawa kepada perbalahan dan perpecahan.
Kesimpulannya, jelaslah bahawa betapa penting dan besarnya peranan jiran dalam menentukan kemakmuran dan kesejahteraan sesebuah negara. Oleh itu, masyarakat haruslah berganding bahu, bak kata pepatah, berat sama dipikul, ringan sama dijinjing dalam usaha menjadikan kehidupan berjiran sebahagian daripada amalan dan budaya masyarakat di Malaysia.
1 5 1