Jawapan

2016-06-20T21:25:16+08:00
Pada tahun 1894, sebuah landasan baru merentasi Lembah Kinta telah dibuka di antara Batu Gajah bersama-sama dua buah stesen yang hampir serupa di kedua-kedua pekan tersebut. pada tahun 1896, 36 gerabak keseluruhannya telah dubuat dibengkel Ipoh, dengan hanya roda  besi dan gandar roda diimport dari England.Pembinaan stesen keretapi ini bermula pada tahun 1914 dan hanya siap pada 1917 kerana kekurangan bahan binaan dan kenaikan harga dan kos pembinaan semasa Perang Dunia Pertama. Stesen Keretapi Ipoh yang mempunyai unsur-unsur senibina ‘klasik’ dengan gaya British ‘ Raj’ dilengkapi dengan kubah dan menara kecil gaya Moorish. Malahan, ia direkabentuk oleh arkitek kerajaan British iaituA.B. Hubback. Bangunan ini juga mempunyai rekabentuk bangunan yang sama dengan Stesen Keretapi Kuala Lumpur.

 Taj Mahal di Ipoh?, Stesen keretapi Ipoh sememangnya menpunyai rekabentuk seni beni yang hampir sama dengan bangunan kebanggaan di negara India iaitu kepunyaan Maharaja Shah Jahan (1614-1666) sebagai monumen peringatan untuk Mumtaz Mahal (isterinya kelima). Di samping itu, ia merupakan mercu tanda bagi Bandaraya Ipoh, stesen ini telah beroperasi pada tahun 1935(selepas Perang Dunia) dan ia juga mengalami penambahbaikkan dari segi segi bina dan infrasturktur pada tahun 2007. Stesen ini dimiliki oleh Keretapi Tanah Melayu dan ia berletak di Jalan Panglima Bukit Gantang Wahab. Kini ia telah beroperasi selama 80 tahun.

STESEN KERETAPI IPOH.


Stesen ini telah dibaikpulih dari segi warna dan penambahan ciri-ciri keselamatan, seperti warna putih telah dilakukan oleh pemilik stesen bagi mengekalkan sejarahnya. Keselamatan pula, Keretapi Tanah Melayu telah menggunakan sistem kamera tertutup dan pengawal keselamatan. Perkara yang menarik perhatian ialah stesen keretapi ini juga dilengkapi oleh keindahan flora di sekitar kawasannya terutamanya pohon 'epu' atau 'pokok Ipoh' yang menjadi asal-usul nama 'Ipoh' di tanam di kawasan berdekatan stesen. Kini, kawasan stesen keretapi telah menjadi tumpuan warga Ipoh pada waktu siang dan malam. Pada siang hari, ia merupakan aktiviti pengangkutan (seperti stesen keretapi di negeri-negeri lain), Namun malamnya suasana sekitar kawasan stesen meriah dengan kunjungan warga Ipoh bertujuan riadah bersama-sama keluarga. Majlis Bandaran telah menaik taraf kewujudan stesen tersebut yang bukan sahaja untuk aktiviti pengangkutan malahan ia juga mewujudkan tempat riadah bagi warga Ipoh. Monorel Café merupakan tempat yang wajar dikunjung oleh para penumpang Keretapi di stesen Ipoh
4 4 4
jgn tiru bulat2 bro, nnti pentaksir check kang ayat sama, terus fail.