Siapakah pembina Fort Cornwallis?Pihak siapa yang menguruskan Fort Cornwallis?Berapahkah keluasan Fort Cornwallis?Bagaimanakah cara membina Fort
Cornwallis?Tiga sebab Fort Cornwallis dibina.Dua fungsi tentang Fort Cornwallis sekarang.Keadaan Fort Cornwallis Sekarang bagaimana?

2

Jawapan

2016-06-20T23:30:26+08:00
Sejarah Pembinaan Kota Cornwallis.

Pada tahun 1786, Kota Cornwallis ini telah dibina oleh Francis Light. Kota ini telah dibina selepas empat hari Francis Light mendarat di Tanah Melayu dan orang-orang buangan dari India telah digunakan untuk pembinaan kota tersebut.

Struktur / Senibina Bangunan.

Kota dan bangunan bersejarah Pulau Pinang ini hanya berasaskan daripada kayu dan batang-batang nibung pada awal pembinaan kota ini. Keluasan kota ini berukuran 46.4 meter persegi.

Nama Charles Earl Cornwallis II, seorang Gabenor Jeneral Inggeris pada ketika itu telah diambil untuk menamakan kota ini sebagai Kota Cornwallis. Kota dan bangunan bersejarah Penang ini dilengkapi dengan senjata-senjata yang digunakan pada zaman dahulu  seperti contohnya meriam.

Tujuan dan Sejarah Binaan

a)Benteng Pertahanan

Disebabkan kedudukan Pulau Pinang dan Kota Cornwallis yang berhampiran dengan laut, bangunan bersejarah Pulau Pinang ini terdedah kepada serangan musuh dan ancaman dari kuasa-kuasa lain.

Tambahan, penduduk Pulau Pinang sendiri telah mengecam dan memberi ancaman terhadap tindakan pihak Inggeris mendirikan kota ini. Penduduk negeri ini sendiri mengecam sejak dari penubuhan awal kota ini didirikan kerana khuatir mereka akan turut terlibat dan diheret sama dalam kancah peperangan.

Tambahan pula, janji yang telah ditaburkan oleh Inggeris untuk membantu Kedah menentang Siam telah diabaikan. Sedangkan Pulau Pinang telah diserahkan oleh Sultan kepada pihak Inggeris iaitu seperti yang sudah termaktub di dalam persetujuan dan perjanjian Inggeris bahawa Kedah akan dibantu bagi menentang ancaman Siam.

Fungsi / Pemulihan Kota Conrwallis.

Di bawah Akta Benda Purba, Kota Conrnwallis kota peninggalan Inggeris ini telah diwartakan sebagai bahan sejarah oleh pihak Muzium Negara.

Bangunan bersejarah Pulau Pinang Penang ini sangat dipelihara dan dipulihara dengan baik sekali sebagai satu kesan sejarah dan warisan budaya yang penting memandangkan di dalamnya terdapat beberapa pucuk meriam lama yang kedudukannya dihalakan ke arah laut.

Pihak Belanda telah menghadiahkan meriam-meriam ini kepada negeri Johor kerana telah menolongnya dalam menentang Portugis.

Tetapi, meriam-meriam ini dibawa ke Acheh apabila Acheh berjaya menawan Johor pada tahun 1613. Dan kemudiannya, meriam-meriam ini telah dihadiahkan oleh Sultan Acheh kepada Selangor dan ditempatkan di Kota Kuala Selangor.

Pada tahun 1871, meriam-meriam ini telah dibawa pulang ke Penang dan diletakkan di Kota Kuala Selangor berjaya ditawan Inggeris.

Kini dengan usaha pemeliharaan, pemuliharaan dan penjagaan rapi Kota Cornwallis bukan sahaja popular sebagai kota bersejarah malah dapat menarik minat para pelancong untuk berkunjung tidak kira luar dan dalam negara yang melawat Pulau Pinang ini.

10 3 10
2016-06-20T23:31:53+08:00
Pembina fort cornwallis : Francis Light
pihak yg menguruskan : The Esplanade Park Sdn.Bhd
Pemilik fort cornwallis : Penang State UNESCO World Heritage Site
6 3 6