Jawapan

2014-07-07T23:37:02+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
 Kepentingan PerpaduanKita percaya rakyat negara ini sudah faham dan terima kepentingan perpaduankaum untuk keamanan, kestabilan, kemakmuran dan kemajuan negara.Namun begitu, kadangkala kita menganggap perpaduan kaum merupakan suatukeadaan yang wujud dengan sendiri tanpa usaha hingga lupa adanya ancamanterhadapnya.Sebab itu kita perlu mengambil perhatian terhadap isu-isu yang bolehmembangkitkan sentimen perkauman dan seterusnya mampu menjadi ancamankepada semangat muhibah serta keharmonian di negara ini.Ini bukanlah bermakna bahawa kita tidak boleh mengutarakan isu-isu pentingyang memerlukan pembetulan dan langkah-langkah bagi mengatasinya. Tetapi apayang penting adalah cara dan sikap dalam menangani sesuatu isu supaya ia tidakberbau perkauman.Dalam hal ini, kerjasama semua pihak dari pelbagai kaum perlu menjurus kepadamemelihara perpaduan dan mengelak diri daripada memburukkan lagi hubunganantara kaum.Umpamanya dalam isu pengasingan pelajar mengikut kaum baru-baru ini.Sememangnya kita kesal sekiranya perkara ini benar-benar berlaku. Tetapi kita lebihkesal jika pendekatan yang dibuat dalam menangani masalah ini adalah caramengeksploit sentimen perkauman.Ia harus dilihat dari sudut pendidikan dan bukannya perkauman. Elemenkebetulan juga harus diambil kira. Tetapi di atas segalanya ialah sikap jujur kitadalam memelihara perpaduan kaum. Janganlah hendaknya kita mempunyai sikapburuk sangka yang begitu menebal hingga apa yang kebetulan dilihat pula sebagaitindakan perkauman.Begitu juga dengan isu pengubahan nama jalan di Ipoh tidak lama dahulu. Jikaperkara itu tidak ditangani dengan jujur, ia boleh menjadi satu lagi sentuhan emosiperkauman. Apa yang kebetulan juga menjadi isu perkauman.Justeru, kita dapat lihat bahawa perpaduan kaum tidak boleh dipandang sebagaikeadaan semula jadi. Kita, seluruh rakyat Malaysia harus bersama memelihara danmemupuk perpaduan kaum.Maka dalam hal ini, acara seperti Rumah Terbuka Malaysia sempena Hari RayaAidilfitri merupakan peristiwa positif yang dapat turut memupuk perpaduan kaum.Melihat 100,000 orang pengunjung membanjiri Rumah Terbuka Malaysia, kitamerasa optimis bahawa masa depan perpaduan kaum di negara ini adalah cerahdan memberangsangkan.Maka adalah wajar bagi kerajaan untuk meneruskan tradisi rumah terbukakebangsaan ini bukan saja untuk Hari Raya tetapi juga untuk lima perayaan utamalain iaitu Krismas, Tahun Baru Cina, Deepavali, Pesta Keamatan dan Hari Gawai.Tradisi ini akan membuktikan kepada dunia bahawa rakyat Malaysia hidup dalampenuh muhibah dan harmoni dengan semangat toleran dan saling hormat-menghormati di antara kaum-kaum yang berbeza.Namun begitu, acara ini adalah sebahagian daripada usaha kita untukmemelihara dan memupuk perpaduan kaum secara menyeluruh
1 3 1
2014-07-08T22:17:13+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Menjamin keharmonian
mningkatkan ekonomi
menstabilkan politik 
_sekian_ ^^