Jawapan

  • NOUF
  • Bercita-cita tinggi
2016-06-21T21:42:01+08:00
Dijadikan kawasan pelancongan
Menjadikan bangunan bersejarah sebagai bangunan pentadbiran

2016-06-21T21:45:24+08:00
Langkah Memelihara Bangunan/ Binaan Sejarah
Bangunan bersejarah perlu dikekalkan dan dipelihara. Bangunan bersejarah dapat dijadikan iktibar atau panduan kepada generasi muda dan juga dapat dijadikan bahan penyelidikan dan kajian tentang evolusi manusia yang berlaku. Persoalannya, apakah cara yang dapat dilakukan untuk mengekalkan bangunan bersejarah ini?
Tarikan Pelancong
Bangunan bersejarah boleh dijadikan daya tarikan pelancong, contohnya Kota Cornwallis, Istana Kellis, Kota A’ Famosa, tapak kaki Hang Tuah, Bangunan Stadhuys, Bangunan Sultan Abdul Samad, Makam Mahsuri, Langkawi, Candi di Lembah Bujang dan Penjara Pudu. Bangunan bersejarah perlu dipulihara untuk tatapan pelancong asing. Bangunan tersebut mempunyai daya tarikan kerana berkaitan dengan sejarah yang telah berlaku di negara kita.

Umumnya diketahui para pelancong sama ada dari luar atau dalam negara ingin melawat ke bangunan bersejarah. Selain itu, bangunan bersejarah juga boleh diubah suai menjadi bangunan muzium yang memaparkan sejarah tertentu. Contohnya, Istana Lama Kedah dijadikan Muzium Diraja Kedah yang merakamkan sejarah susur galur raja-raja yang memerintah Kedah. Pada masa yang sama, seni bina Bangunan Istana Lama Kedah dapat dijadikan bahan tontonan generasi masyarakat sekarang.
1 5 1