Jawapan

2016-06-22T05:31:45+08:00
MUZIUM PERAK

Latar Belakang

Muzium Perak, Taiping dibina pada tahun 1883 dan merupakan muzium yang pertama ditubuhkan di Malaysia. Bangunan Muzium Perak mempunyai keunikan dari segi seni bina yang mempunyai pengaruh bangunan masyarakat ‘moor’ di India yang digabungkan dengan seni bina ‘neo-classical’ dan ‘victorian’ masyarakat Eropah. Ia direka bentuk oleh arkitek berbangsa Inggeris dari England. Idea penubuhan Muzium Perak  dicetuskan oleh Sir Hugh Low, Residen British Ketiga di negeri Perak ketika itu. Beliau merasakan perlunya ditubuhkan sebuah muzium di Tanah Melayu untuk dijadikan sebagai sebuah pusat penyelidikan dan pengumpulan bahan sejarah, budaya dan alam semulajadi Negara. Tujuannya adalah untuk mengkaji budaya material masyarakat tempatan sebagai salah satu usaha memahami cara hidup budaya setempat. Beliau telah melantik Leonard Wray Jr., seorang ahli botani dan geologi untuk mengumpulkan spesimen-spesimen alam semulajadi dan etnologi sebagai koleksi awal Muzium Perak.

Muzium Perak yang kaya dengan bahan koleksi etnologi, sejarah, alam semulajadi, arkeologi dan etamobologi yang sebahagiannya diklasfikasikan sebagai koleksi nadir (rare) berusia lebih seratus tahun seperti spesimen binatang jenis binturong dan pulasan, tengkorak dan  rangka binatang serta tembikar  tanah yang kini hampir pupus atau sukar ditemui.

Pelan Reka Bentuk 
Direkabentuk oleh arkitek berbangsa Inggeris yang didatangkan khas dari England. Beliau mengaplikasi gaya dan ciri-ciri bangunan masyarakat ‘moor’ di India serta mengabungkan gaya klasik seni bina neo-classical dan Victorian masyarakat Eropah. Reka bentuk bangunan agak unik, sekiranya dilihat dari udara kelihatan seperti huruf ‘L’ dan diandaikan mengambil sempena nama kurator pertama Muzium Perak iaitu Leonard Wray Junior.

Bahan Binaan
Bahan-bahan binaan terdiri daripada batu bata yang diimport dari India dan batu bata tempatan yang diperbuat di Selama, Perak. Menggunakan kulit kerang yang dihancurkan halus, putih telur ‘lime tar’ sebagai bahan asas simen. Manakala ketulan batu granit yang ditempa khas digunakan dibahagian tangga, bingkai tingkap dan bahagian-bahagian tapak serta dasar bangunan. Struktur pintu, lantai, tingkap, gelegar adalah dari  kayu tropika tempatan yang berkualiti tinggi seperti cengal batu, meranti dan merbau.
1 4 1