Jawapan

2016-06-22T10:29:54+08:00
Utk menarik minat pelancong kot
Jawapan Paling Bijak!
2016-06-22T11:25:28+08:00

Muzium Layang-Layang Pasir Gudang sebuah muzium yang menyimpan pelbagai koleksi Wau dan Layang-layang dalam dan luar negara dan juga pertama di Malaysia. Muzium ini telah dibina pada 9hb Februari 2002 semasa Karnival Layang-layang Pasir Gudang yang ke-7. Muzium ini terletak berdekatang dengan Bukit Layang-Layang, Taman Bandar, Pasir Gudang Johor dan dibuka untuk lawatan orang ramai setiap hari.

Baru-baru ni aku sempat melawat muzium ni semasa Karnival Layang-Layang Pasir Gudang Kali ke 16. Aku memang tertarik nak masuk muzium ni sebab kat sini kita dapat banyak info tentang pembuatan dan koleksi Wau tradisional dan Layang-layang moden. Disini juga menyediakan maklumat tentang kronologi festival layang-layang antarabangsa kepada para pengunjung. Muzium ini mempamerkan lebih kurang 200 wau dan layang-layang yang sebahagiannya  disumbangkan oleh pelayang-pelayang kepada pihak jabatan.

Muzium ini dapat menarik minat orang ramai yang berminat untuk mempelajari seni kehalusan rekaan wau yang unik selain menarik para pelancong dalam dan luar negara untuk melawat negeri Johor. Kepada yang berminat untuk datang ke sini boleh tengok info selanjutnya dibawah 

3 5 3