Jawapan

2014-07-09T15:57:44+08:00
Answer : a) -7
              b)-4
              
             1)-7 -(-4) =-3
             2)-21 -(-16) =-5
2014-07-09T17:31:35+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.

a - b = -3
3a - 4b = -5


Saya pilih nak hapuskan a dan cari b dulu! :)

Persamaan pertama darab 3 dulu, macam ni 3a boleh menhapuskan persamaan ke-2 punya 3a.
a - b = -3
3a - 3b = -9 

Persamaan 1 tolak persamaan kedua :

         3a - 3b = -9 
   --   3a - 4b = -5


Jadi,
0 + b = -4
b = -4

Skrg gantikan b=-4 dalam manamana persamaan 1 atau 2.
a - (-4) = -3
a + 4 = -3
a = -7