Isu2 pepaduan kaum kerap kita degari. Antrnya trmsuklah, perpaduan kaum akn menjadikan negara aman dan tenteram dmana keadaan ini membolehkan pihak kerajaan merancang dn melaksanakan pembangunkan dgan lancar utuk menngkatkan taraf hidup rakyat. Antara manfaat lain prpaduan kaum ialah phak krajaan bleh mmajukan sktor plncngan ngara. Kadan negara yg amn dn dmai akn mnarik lbih ramai plancong asng datang ke Malaysia. Kehadiran pelancong asing ini akan memberikan peluang pekerjaan kepada rakyat.
Selain itu Perpaduan kaum juga akan menaikkan imej negara di mata negara lain. ianya dapat membuktikan bahawa pemimpin Malaysia dapat memerintah negara dengan baik.Dengan terjadinya hal ini,trdpat beberapa negara yang ingin mencontohi negara Malaysia dalam mentadbir negara. Hal ini kita dapt lihat, dngn perpaduan kaum yang terdapat di Malaysia telah membolehkan Malaysia terpilih sebagal pengerusi bagi beberapa pertubuhan antarabangsa.
Bukan itu sahaja,malah masyarakat dapat hidup dalam keadaan aman dan damai. Hal ini menjadikan keadaan masyarakat yang aman serta damai yang hidup dalam pelbagai bangsa ini membolehkan aktiviti harian berjalan dengan baik.sebagai contohnya Masyarakat pelbagai kaum boleh melakukan aktiviti keagamaan dengan bebas dan lancar.
Krngan penuh for kpentingan. Hope dpt mmbntu ^^

Jawapan

Jawapan Paling Bijak!
2014-07-09T15:47:15+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
KEPENTINGAN PERPADUAN KAUM       
Perpaduan dalam kalangan pelbagai etnik di negara kita haruslah dikekalkan untuk menjamin keselamatan negara  agar kemerdekaan yang kita kecapi sekarang ini berkekalan .Hal  ini adalah untuk mengelakkan berulangnya perkara yang tidak diingini seperti rusuhan kaum pada 13 mei 1969 yang telah berlaku di negara kita. Kesan daripada rusuhan ini kita dapat lihat betapa ramai masyarakat negara kita yang mati dalam peristiwa berdarah ini. Oleh itu,  perpaduan  penting agar kejadian yang sama tidak akan berulang. Dalam nada yang sama kita akan dapat mengekalkan kestabilan politik jika kejadian rusuhan kaum ini dapat dielakkan oleh semua anggota masyarakat yang memiliki semangat nasionalisme dan patriotik yang tinggi.
       Selain itu, keharmonian ini juga mestilah dikekalkan untuk melahirkan perasaan cintakan tanah air dan sanggup berkorban untuk negara kita.  Perpaduan dalam kalangan etnik di negara ini juga akan dapat mengukuhkan lagi keselamatan negara daripada ancaman  luar dan dalam negara. Warganegara yang memiliki semangat nasionalisme akan melahirkan kekuatan dalam mempertahankan negara ini daripada campurtangan kuasa luar seterusnya memelihara kedaulatan negara ini dan mengekalkan kemerdekaan negara ini seterusnya.         
Perpaduan negara yang jitu juga dapat membina sebuah masyarakat yang saling menghormati antara satu sama lain disebabkan faktor rasa bersama dan kekitaan yang lahir dalam jiwa seluruh anggota masyarakat. Sifat dengki dan khianat akan terlebur begitu sahaja  jika semua anggota masyarakat memiliki sifat saling menghormati yang dipupuk sejak kita kecil lagi.
2 3 2