Islam mengajurkan umatnya mengutamakan makanan 'Halalan Toyyiba'

Berdasarkan pernyataan di atas, sejauh manakah amalan pemakanan yang dianjurkan oleh Rasulullah SAW ini dapat menjaga kesihatan anda.

1
tolong jawab jup soalan ni
sebagai umat islam kita haruslah memakan makanan yang sudah jelas kehalalannya. hal ini kerana makanan yang halal dimakan adalah bersih dah baik untuk kesihatan. oleh sebab itu, sebagai seorang pengguna yang bijak, kita hendaklah memilih makanan yg hendak dimakan. kesimpulannya kita haruslah menjaga pemakanan kita agar ibadah kita tidak terjejas dan dapat diterima oleh-Nya

Jawapan

2016-06-25T06:32:34+08:00
-makanan yang halal adalah makanan yg dijamin bersih dan selamat untuk dimakan sebab pihak tertentu akan mengkaji dahulu sama ada sesuatu makanan itu sihat atau tidak.
-kebanyakkan makanan halal membawa pelbagai nutrients dan vitamin yg banyak untuk tubuh badan.
-Rasulullah SAW adalah seorang yg bijaksana.oleh itu,Rasulullah SAW akan memilih makanan yg betul betul bersih untuk badan dan menganjurkannya kepada umatnya.
-makanan yg halal adalah makan yg dikurniakan oleh Allah untuk hambanya sebagai sumber makanan,dan makan halal itu tidak akan memudaratkan badan manusia kerana Allah SWT bersifat Maha Bijaksana.