Jawapan

2016-06-24T15:59:11+08:00
Pihak yang membina sungai lembing; PCCL

saiz muzium sungai lembing; keluasan bangunan 4788 kaki persegi/ keluasan kawasan 5.51 ekar or hektar im not really sure

jenis bangunan muzium sungai lembing; i think its muzium but for confirmation please ask your teacher

bahan binaan yang digunakan oleh muzium sungai lembing; *Struktur bumbung; Menggunakan kerangka ‘fink’ sebagai struktur utama. Bumbung jenis limas beratapkan asbestos merah.

*Tiang; Menyokong dan menerima beban bangunan. Terdapat tiang kayu dan tiang konkrit. Tiang konkrit terdiri daripada blok simen yang bercorak dan kasar.

*Dinding; Terdiri daripada kayu, konkrit dan cermin. Kerosakan berlaku biasanya pada struktur kayu akibat serangan anai-anai dan bubuk serta masalah pereputan. Namun, pihak muzium sentiasa membuat penyelenggaraan kawalan haiwan perosak.

*Lantai; Terdiri daripada lantai simen berwarna ‘grey homo tile’ dan lantai kayu pula berwarna coklat yang disaluti syelek. Lantai kayu telah disusun dalam bentuk ‘Herring Bone’ atau tulang ikan herring. Keluasan lantai tingkat atas dan bawah adalah sama iaitu4788 kaki persegi

*Tangga; Terdapat dua tangga iaitu di pertengahan rumah iaitu sebanyak 22 anak tangga dan di belakang bangunan. Kekisi tangga telah dipasang dengan menggunakan sisitem pasak.

*Bukaan- Banyak menggunakan pengudaraan semulajadi. Ukiran kerawang pada bukaan adalah berbentuk ‘criss-cross’. Bukaan tingkap sebanyak 60 tingkap. Selak tingkap sebanyak 124 unit, manakala sesendal tingkap adalah sebanyak 111 unit.

*Siling; Kebanyakan siling terdiri daripada kayu dan asbestos.

Kos pembinaan adalah dirahsiakan kerana mengikut orang sumber ianya merupakan rahsia sulit kerajaan. tambahan lagi dokumen serta data tidak mencukupi. 

3 4 3