Jawapan

2016-07-01T20:22:09+08:00
Abdul adalah seorang pelajar yang berumur 12 tahun. Dia berasal daripada keluarga yang tidak berada. Dia bersekolah di Sk Taman Kanci di kelas Tahun 6 Berjaya.                        

Abdul merupakan palajar yang lemah dalam matapelajaran matematik. Dia sukar belajar dan sering tidak menumpukan perhatian di dalam kelas. Oleh sebab itu, kerja rumahnya sangat sukar untuk diselesaikan selesai. Dia sering ditegur oleh guru-gurunya kerana tidak menyiapkan kerja sekolah.                        
Selain itu, Abdul sering membuli pelajar-pelajar lain yang lebih kecil daripadanya. Pada suatu hari, dia membuli seorang murid di belakang kantin. Ketika itu, Cikgu Yusuf sedang melakukan rondaan di kawasan sekolah. Cikgu Yusuf ternampak Abdul membuli pelajar tersebut. Beliau terus menangkap Abdul lalu membawanya berjumpa dengan guru besar. Cikgu Yusuf menceritakan kepada guru besar tentang kejadian itu.                        

Selepas mendengar penerangan Cikgu Yusuf, guru besar terus menghubungi ibu bapa Abdul. Beliau memberitahu kepada mereka tentang kejadian tersebut. Apabila Abdul pulang ke rumah, dia dimarahi oleh ibu bapanya. Dia berjanji akan insaf dan tidak akan mengulanginya lagi. 

Sejak dimarahi, dia belajar bersungguh-sungguh dan menyiapkan semua kerja rumahnya. Dia juga tidak lagi membuli murid yang lebih kecil darinya. Peperiksaan UPSR sudah tiba. Abdul menjawab peperiksaan itu dengan bersungguh-sungguh.                        

Apabila keputusan diumumkan, Abdul mendapat 5A dalam UPSR dan dia adalah murid yang mendapat markah tertinggi dalam semua mata pelajaran. Dia berterima kasih kepada guru-gurunya kerana telah mengajarnya sehingga mendapat keputusan yang cemerlang. Bak kata pepatah, usaha tangga kejayaan
1 5 1