Jawapan

  • vynn
  • Bercita-cita tinggi
2016-07-10T01:39:49+08:00
-kegiatan jenayah berleluasa..... Pendatang asing yang datang dari negara lain mengambil kesempatan untuk melakukan jenayah seperti pengedaran dadah, perompakan, meragut dan rogol . Malah, terdapat peluang juga untuk mereka melakukan jenayah yang lain.

-perniagaan rakyat tempatan mendapat saingan..... Pendatang asing kini sedang menyara hidup mereka di sini dengan membuka perniagaan mereka yang tersendiri. Ini juga telah menimbulkan saingan antara perniagaan rakyat tempatan dan perniagaan pendatang asing

-peluang pekerjaan rakyat berkurangan..... Terdapat juga rakyat Malaysia yang tidak berpelajaran seperti rakyat yang tinggal di kampung pendalaman, apabila mereka keluar ke bandar untuk mencari pekerjaan, peluang pekerjaan mereka amat kurang. Ini juga kerana pendatang asing yang mengambil peluang pekerjaan di luar sana. Majikan juga suka lebih memilih pendatang asing kerana kerajinan mereka dan mengupah mereka dengan gaji yang sedikit.

-penularaan pelbagai jenis penyakit....... Pendatang asing membawa pelbagai jenis penyakit yang kronik dan ini akan menyebar pada rakyat Malaysia. Malah, kita juga tidak tahu penyakit yang manakah negara mereka sedang alami. Kita perlulah berhati hati semasa kita berada berdekatan dengan pendatang asing atau berinteraksi dengan mereka.

- pengaliran wang ke negara asing..... Selepas pendatang asing mendapat wang mereka, mereka menyalurkan wang tersebut ke negara mereka masing masing. Ekonomi negara yang sedang merosot ini boleh mempersalahkan pendatang asing.

- penutup ayat.... Sebagai rakyat Malaysia, kita perlulah menyedarkan kerajaan dengan mengehadkan kemasukan pendatang asing ke dalam negara kita. Selain itu kita perlulah bersatu padu untuk melindungi negara daripada ancaman musuh dari negara lain seperti yang sedang berlaku iaitu ancaman pengganas daish.
1 5 1
Saya harap ini dapat menolong awak.... Gud luck