Bantuan belajar secara percuma

Mengapa sertai Brainly?

  • minta bantuan untuk kerja sekolah anda
  • dapatkan jawapan serta penjelasan
  • cari soalan lain

Jawapan

2016-07-10T10:52:49+08:00
(a) Kesan Kepada Manusia
Kesihatan manusia mungkin tergugat akibat terminum air yang dicemar yang mengandungi bakteria, virus, parasit dan bahan kimia yang lain. Sesetengah bahan pencemaran boleh menyebabkan barah. DDT (racun serangga) adalah toksik kepada manusia dan boleh mengubah kromosom. Yang menjadi mangsa adalah  penduduk asli yang kini tinggal di tepi sungai apabila mereka menggunakan air sungai untuk menjalankan aktiviti seharian mereka.

(b) Kesan Kepada Organisma Akuatik
Pencemaran air memberi kesan kepada ekosistem laut, sungai, tasik dan air dari tanah. Air yang tercemar oleh pembuangan sampah sarap, pengaliran sisa toksik dari kilang-kilang, dan minyak mentah dari kapal-kapal tangki yang bocor akan menyebabkan hidupan akuatik seperti pelbagai jenis ikan dan udang mati. Jika pencemaran sungai tersebut berlarutan, bukan sahaja pelbagai jenis hidupan air akan terus pupus tetapi juga pelbagai jenis burung atau unggas yang sumber makanannya bergantung kepada hidupan air akan terancam.Dengan itu, organisma akuatik akan mengalami kepupusan. Ini menyebabkan generasi yang akan datang tidak dapat melihat jenis-jenis organisma akuatik.
0 0 0
2016-07-10T10:59:32+08:00
Alam sekitar merupakan nikmat yang tidak ternilai harganya jika dibandingkan dengan wang ringgit.jika tidak memelihara alam sekitar dengan baik,nescaya buruk padah yang akan menimpa.alam sekitar yang tercemar mendatangkan kesan buruk kepada manusia,ekosistem mahupun negara.antara kesan pencemaran alam sekitar ialah perubahan iklim dunia.cuaca panas yang melampau akibat kegiatan tidak bertanggungjawab seperti pembalakan haram dan pelepasan gas berbahaya daripada kilang dan kenderaan boleh menyebabkan penipisan lapisan atmosfera bumi.hal ini boleh menyebabkan manusia terdedah dengan penyakit berbahaya seperti asma,enfisema dan strok haba.selain itu,aktiviti seperti pembalakan haram yang tidak terkawal menyebabkan kepupusan flora dan fauna.banyak flora dan fauna akan hilang habitat mereka.oleh itu,kita selalu mendengar banyak haiwan liar berkeliaran di tempat awam.pencemaran alam sekitar juga boleh memudaratkan kesihatan.banyak penyakit diperoleh ketika kejadian banjir,jerebu dan sebagainya.penyakit kulit yang berjangkit merupakan salah satu penyakit yang seringkali menjadi hebohan ketika kejadian banjir.oleh itu kita perlulah berwaspada agar pencemaran alam sekitar tidak berlaku.kita perlu menjaga alam sekitar supaya kekal terpelihara
0 0 0
The Brain
  • The Brain
  • Pembantu
Tidak pasti dengan jawapan ini?
Belajar dan berkembang bersama Brainly
Mempunyai masalah kerja rumah?
Sertai Brainly untuk bantuan percuma!
  • 80% daripada soalan mendapat jawapan dalam 10 minit
  • Kami tidak hanya menjawab, kami juga menerangkan
  • Kualiti dikemaskini oleh moderator kami