Jawapan

2016-07-12T16:51:37+08:00
Justerunya, langkah-langkah mengawal atau membendung masalah penipisan lapisan ozon tersebut adalah perlu. Pengawalan penggunaan CFC dalam pelbagai industri melalui undang-undang atau peningkatan cukai import untuk meningkatkan kos CFC akan mengurangkan pembaziran dan penggunaanya dan seterusnya kurangkan pembebasan CFC ke atmosfera . Menggalakkan dan mengutamakan teknologi tanpa CFC dalam perindustrian misalnya alat pendingin udara A1 Nearth yang dicipta di Taiwan dan akan dikilangkan oleh syarikat Interlink Corporation di Malaysia.
Di samping itu, usaha meningkatkan penyelidikan dan pembangunan dalam mencari bahan ganti Kloroflukarbon(CFC ) dapat menyelesai masalah tersebut.Dengan itu, mencari dan memajukan bahan alternative yang boleh menggantikan peranan CFC dalam pelbagai industri tidak mendatangkan kerosakan kepada alam sekitar adalah satu jalan yang terbaik. Jika tidak ada satu bahan kimia yang dapat menggantikan semua fungsi CFC sebagai agen pembersih , dalam industri elektronik, pendingin dalam alat bahan kimia untuk menggantikan CFC ini boleh diamalkan.
Kerjasama dan komitmen antarabangsa dalam dunia untuk mengatasinya adalah perlu. Badan pencipta alam sedunia PBB adalah berperanan penting dalam mengadakan konvensyen, persidangan untuk menimbulkan kesedaran ketua dan melibatkan mereka secara langsung dalam mengatasi masalah ini.Seterusnya, Pihak kerajaan boleh galakkan dan beri insentif untuk penyelidikan mencari bahan ganti.
Ia juga boleh mengadakan kempen dan pendidikan untuk menimbulkan kesedaran awam tentang bahaya dan langkah yang perlu diambil untuk masalah penipisan ozon ini.
cehhh copy paste dlm internet ke
hehehehe anyway tq
wc
Jawapan Paling Bijak!
2016-07-12T18:53:56+08:00
Kurangkan penggunaan bahan cfc,mengadakan kempen,mengekalkan kawasan hutan sebagai hutan simpan,menguatkuasakan undang-undang
2 5 2