Jawapan

Jawapan Paling Bijak!
2016-07-13T13:42:55+08:00
- mengurangkan had laju di selekoh yang berbahaya
-menghormati kenderaan berat 
-sebelum melintas jalan raya lihat kiri dan kanan

2 3 2
2016-07-13T16:26:12+08:00
Yang dihormati Tuan Pengerusi Majlis, Yang berusaha Puan Pengetua Sekolah Kebangsaan Mahmud, guru-guru penolong kanan, guru-guru dan rakan-rakan yag dikasihi sekalian. Berdirinya saya di sini adalah untuk menyampaikan syarahan bersempena dengan Minggu Keselamatan Jalan Raya SMK Mahmud. Tajuk syarahan saya pada hari ini ialah “Keselamatan di jalan raya tanggungjawab bersama”.

Hadirin yang dihormati sekalian,
Seperti yang kita sedia maklum, sejak kebelakangan ini, kes kemalangan di jalan raya semakin menjadi-jadi. Hal ini semakin serius, terutamanya pada musim perayaan seperti Hari Raya Aidilfitri dan Tahun Baru Cina. Perkara ini mungkin sekali berlaku kerana sikap pengguna jalan raya yang mementingkan diri sendiri. Pemandu yang tidak sabar untuk sampai ke destinasi yang dituju dengan segera memungkinkan mereka melanggar undang-undang yang telah ditetapkan seperti memandu melebihi had laju. Selain itu, sikap kurang sopan pengguna jalan raya menyumbangkan pertambahan kes kemalangan di jalan raya. Sikap ini termasuklah menggunakan telefon bimbit ketika memandu, berhenti di bahu jalan sesuka hati tanpa sebab-sebab kecemasan, dan tidak menghormati pemandu lain seperti berlumba di atas jalan raya. Hal ini menyusahkan diri sendiri dan orang lain juga.

Hadirin yang dihormati sekalian,
 Keselamatan di jalan raya merupakan tanggungjawab kita bersama. Kita tidak boleh mengikut perasaan semasa menggunakan jalan raya. Jalan raya bukanlah tempat untuk menunjukkan kehebatan diri atau tempat untuk bermaharajalela. Hal ini demikian kerana terdapat ribuan pengguna lain yang turut menggunakan jalan raya. Kita tidak boleh mementingkan diri sendiri sehingga mengabaikan hak orang lain. Oleh itu, untuk menjamin keselamatan di jalan raya, kita haruslah bertolak ansur dengan pengguna jalan raya yang lain. Kita tidak patut melakukan perkara yang dapat menyusahkan orang lains eperti berlumba di jalan raya. Hal ini akan mengakibatkan pelbagai masalah bukan sahaja kepada diri sendiri, malahan kepada pengguna jalan raya yang lain. Hadirin yang dihormati sekalian, Untuk menjadikan jalan raya sebagai tempat yang selamat digunakan, kita sebagai pengguna jalan raya juga boleh memainkan peranan yang penting. Hal ini adalah dengan mematuhi undang-undang jalan raya yang telah ditetapkan, mematuhi lampu isyarat, dan tidak menggunakan telefon bimbit semasa memandu. Walaupun perkara ini kecil di mata kita, namun dapat memberikan impak yang negatif sekiranya tidak dipatuhi. Selain itu, sikap mementingkan diri sendiri juga mestilah dikikis. Walaupun kita ingin sampai ke destinasi yang dituju dengan segera, namun kita tidak harus mengetepikan perasaan dan hak pengguna jalan raya yang lain, seperti memotong kenderaan lain sesuka hati. Selain menyusahkan orang lain, hal ini dapat membawa kemudaratan kepada diri sendiri, Akhir sekali, ingatlah bahawa keselamatan di jalan raya terletak di tangan semua pengguna jalan raya. Undang-undang harus dipatuhi bukan diingkari. Jika diingkari, padah yang akan diganti. Oleh hal yang demikian, kita mestilah bersama-sama memastikan jalan raya sentiasa selamat dan kemalangan tidak akan berlaku. Patuhilah slogan “Berhati-hati di jalan raya” dan “Pandu cermat jiwa selamat”.

Sekian terima kasih.