Jawapan

2016-07-14T07:51:45+08:00
Pada 8 Januari 1948, ditubuhkan di bangunan Kedah Volunteer Force Drill  Hall    sebagai Government English School. Idea dan usaha penubuhan diterajui oleh Allahyarham Datuk Sri Syed Omar Shahabudin, ketika itu Pegawai Daerah Kulim, atas dasar keperluan. Kebanyakan ibu bapa terpaksa menghantar anak belajar di Bukit Mertajam dan Sungai Petani  dan perbelanjaan sangat tinggi. 

            Pada tahun 1953 nama sekolah ditukar kepada Badlishah School sempena lawatan Kebawah DYMM Sultan Badlishah tahun sebelumnya. Pada tahun 1959 ditambah menjadi Sultan Badlishah School.

            Keunikan sejarah sekolah apabila SMK Sultan Badlishah antara bangunan tertua di Kulim ketika pengisytiharan Majlis Perbandaran Kulim pada tahun 2002. Antara keunikan bangunan sekolah ialah pernah menjadi Kem Tentera semasa Perang Dunia kedua 1941-1945 dan Blok Pentadbiran dan pejabat semasa pemerintahan Kerajaan Inggeris. Lokasi bangunan induk/asal masih elok ,sesuai dan selamat digunakan hingga kini. Blok Dewan Samsudin  diletakkan batu asas oleh Yang Teramat Mulia Tunku Abdul Malik, Tunku Bendahara Kedah pada hari Selasa 9 Oktober 1962. Dewan Samsudin dinamakan sempena nama Pengetua Pertama iaitu Tuan Haji Samsudin bin Mohd Yusof. Dewan Samsudin dirasmikan oleh Duli Yang Maha Mulia Tunku Abdul Halim Muazzam Shah Ibni Almarhum Sultan Badlishah pada hari Ahad 28 Julai 1963.
                       

            Sejak awal penubuhan, sekolah ini merupakan satu-satunya Sekolah Menengah di kawasan Kedah Selatan(Baling, Kulim dan Bandar Baharu). Enrolmen pertama ialah  80 orang murid yang terdiri daripada dua kelas “primary” satu (20 x 2) dan kelas ‘Special Malay” (40 orang) dari ketiga-tiga daerah tersebut termasuk dari Daerah Sik. Pengetua pertama ialah Allahyarham Tuan Haji Samsudin bin Mohd Yusuf. Uniform pada waktu itu ialah kemeja putih dan seluar pendek biru-gelap. Warna sekolah ialah kuning dan biru-gelap. Kawasan sekolah ini mempunyai keluasan  9.368 ekar.

Sumber : internet