Jawapan

2016-07-26T17:46:49+08:00
Aku sebuah komputer riba. Aku berjenama Acer. Aku berwarna putih. Aku sebuah komputer yang canggih dan unik sekali.

  Aku dilahirkan di sebuah kilang yang terletak di Shah Alam. Kilang tersebut amat besar dan cantik. Aku telah mengenal banyak kawan di kilang tersebut. Aku dipasang dengan teliti lalu dimasukkan ke dalam sebuah kotak dengan kenalan baharu aku. Selepas itu, kotak tersebut diletakkan ke dalam sebuah lori dengan berhati-hati. Satu jam kemudian, aku dan rakan-rakanku tiba di sebuah kedai komputer riba. Aku dan kenalan baharu aku dipamerkan di sebuah almari kaca. Aku berharga RM1499.

  Pada satu hari yang ceria, seorang pemuda menjejakkan kaki ke dalam kedai tersebut. Dia hendak membeli sebuah komputer riba. Setelah pilih-memilih, dia terpesona oleh kecanggihan dan keunikan aku. Justeru, dia membuat keputusan untuk membeli aku. Dia membayar harga aku dengan harga yang ditetapkan lalu membawa aku pulang ke rumahnya.

  Tuan aku bernama Jason. Tuan aku seorang pelajar Universiti Sains Malaysia. Tuan aku selalu menggunakan aku untuk membuat projek-projek sekolahnya. Selain itu, tuan aku sering menggunakan aku untuk medengar muzik di internet buat halwa telinganya. Muzik dapat menenangkan fikirannya apabila tuan aku menghadapi masalah.

  Tuan aku menjaga aku bagai menatang minyak yang penuh.Tuan aku menghiasi aku dengan pelekat-pelekat yang berwarna-warni. Setiap kali selepas menggunakan aku, tuan aku akan memersihkan aku dengan sehelai kain yang lembut. Tuan aku juga menyimpan aku ke dalam sebuah beg. Aku masih kelihatan cantik dan bersih walaupun tuan aku telah menggunakan aku selama 2 tahun.

  Kini, aku telah menjadi rakan karib tuan aku. Tuan aku masih sayang akan aku. Aku amat bersyukur kerana mempunyai  seorang tuan yang baik dan penyayang. Mudah-mudahan aku dapat menemani tuan aku buat selama-lamanya.