Jawapan

2016-07-26T17:59:08+08:00

Seperti banyak stesen awal dibina di bawah Railway Perak, pembinaan 1894 stesen adalah asas, yang terdiri daripada struktur kayu setingkat dengan besar bumbung berjubin nada dan susun atur terbuka secara keseluruhan.

Reka bentuk 1917 stesen diilhamkan oleh Arthur Benison Hubback, pembantu seni bina British kepada Pengarah Kerja Raya dikreditkan untuk mereka bentuk bangunan-bangunan awam di British Malaya dalam pelbagai gaya Barat penjajah vernakular serta "Neo-Moorish / Mughal / Indo-Saracenic / Neo-Saracenic "gaya yang menarik pengaruh dari seni bina kolonial British India. Berbeza dengan stesen kereta api Kuala Lumpur, bahagian luar stesen Ipoh adalah lebih tersendiri Barat dalam reka bentuk, lukisan unsur-unsur seni bina Baroque lewat Edwardian dan menggabungkan tinggal di desa yang sederhana pada asas tingkat bawah, dibuka pediments tajam dan melengkung, menggunakan banyak terlibat tiang, dan kubah pusat yang besar lebih porte-Cochère, manakala mengintegrasikan elemen vernakular seperti dalam, loggias terbuka ke tingkat bawah dan tingkat atas bangunan (langkah-langkah serambi tingkat bawah di 183 meter, panjang bidang hadapan stesen). Walaupun estetika keseluruhan, unsur-unsur seni bina Indo-Saracenic masih ditemui dalam bentuk chhatris kecil menjulang tinggi ke atas tiang sokongan sudut di kedua-dua struktur.

1917 stesen asalnya bongkaknya tiga platform; satu platform sampingan dan dua platform pulau dihubungkan dengan terowong bawah tanah, dengan keluli-dan-kayu nada kanopi sebagai tempat perlindungan.

1 5 1