Jawapan

2016-07-22T10:49:23+08:00
Salam sejahtera saya ucapkan kepada Yang Berusaha Tuan Haji Baharudin bin Jalil, Guru Besar Sekolah Kebangsaan Seri Kejora, Guru-guru Penolong Kanan, barisan hakim yang arif, guru-guru dan rakan-rakan yang saya kasihi sekalian. Pada pagi yang berbahagia ini saya ingin menyampaikan syarahan yang bertajuk "Punca-punca Kemalangan Jalan Raya".

Hadirin yang saya kasihi,
 
       Kadar kemalangan jalan raya di negara kita saban hari kian meningkat. Kemalangan ini bukan sahaja mengakibatkan mangsa kerugian harta tetapi juga kehilangan nyawa.
       Punca utama yang menyumbang kepada meningkatnya kadar kemalangan jalan raya ialah sikap pengguna yang tidak mematuhi peraturan jalan raya. Antara sikap buruk pengguna ialah amalan memandu melebihi had laju dan tidak memberikan tumpuan ketika memandu.
       Keadaan jalan raya yang tidak elok juga merupakan punca berlakunya kemalangan. Keadaan jalan raya yang tidak lurus dan berlubang boleh mengakibatkan pemandu dan pengguna hilang kawalan terhadap kenderaan mereka.
       Kini, bilangan kenderaan di jalan raya semakin banyak. Semua pengguna ingin sampai ke tempat yang dituju dengan segera. Oleh sebab itu, jalan raya menjadi sesak dan lalu lintas semakin sibuk. Sudah pasti keadaan ini mengundang kemalangan jalan raya.

Hadirin yang saya hormati,
  
       Kesimpulannya, sebagai pengguna jalan raya, kita haruslah bekerjasama dengan pihak yang berkuasa untuk mengurangkan kadar kemalangan jalan raya. Penguatkuasaan undang-undang dan penyelenggaraan jalan oleh kerajaan amatlah perlu bagi mengelakkan perkara yang tidak diingini. Hargai nyawa anda dan orang yang tersayang. Pandu cermat jiwa selamat.
Sekian, terima kasihawak darjah 5 ker ?
beuk tk tajuk yg saya buat ni
#betul