Jawapan

2016-07-22T15:23:09+08:00

Asal-usul nama Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Serdang ialah dari sebatang pokok yang bernama “Serdang”. Nama “Serdang” ini mula digunakan sejak sekolah ini mula dibuka lagi iaitu pada 2 Januari 1983. Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Serdang ini pada asalnya kawasan yang rata dan bersebelahan dengan bekas lombong bijih timah yang kini ditebus guna untuk dijadikan taman rekreasi. Tempat ini dipilih kerana amat sesuai didirikan sekolah serta berdekatan dengan kawasan perumahan. Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Serdang telah dirasmikan penubuhannya 2 Julai 1994 oleh yang berhormat Dato’ Amar Dr. Sulaiman bin Haji Daud, Menteri Pendidikan Malaysia ketika itu.

Kali pertama sesi persekolahan hanya dua blok bangunan iaitu BLOK A dan BLOK B, sebuah kantin, dan sebuah bangunan bengkel seni perusahaan, Oleh itu, bangunan BLOK D dibina pada tahun 1987. Tahun berikutnya, bangunan 3 tingkat BLOK C dirancang pembinaanya pada tahun 1991. Bangunan ini dapat menampung 14 buah kelas dan 3 buah bilik makmal sains. Pertambahan penduduk di kawasaan Serdang menyebabkan sekolah masih menghadapi masalah kekurangan kelas, Maka pada tahun 1992, bangunan kayu (BLOK E) dibina. Bangunan segera lagi dibina untuk mengatasi kekurangan kelas pada tahun 1994 iaitu BLOK F. Pada bulan Jun 1993, bangunan milik pemaju perumahan Seri Serdang diambil alih oleh pihak sekolah untuk dijadikan bangunan pejabat pentadbiran sekolah.

Kini SMK Serdang mampu menampung 72 buah kelas, 6 Makmal Sains, sebuah Perpustakaan, Bilik Audio Visual, Bilik Guru, Bilik Pengawas, Bilik Sukan, Bilik Koperasi, Surau, Pusat Tarbiah, Bilik Jahitan, Bilik Masakan, Café Seri, Bilik Landskap, Dewan Seri, Gelari Inovatif. Kewujudan pelbagai bilik bantuan menjana kecermerlangan akademik dan kokurikulum.

Untuk membantu perkembangan fizikal dan mental pelajar, gelanggang badminton dan bola keranjang menjadi medan pelajar untuk mengeluarkan peluh untuk menyihatkan badan. Pembentukan persekitaran yang kondusif untuk aktiviti pengajaran dan pembelajaran telah merangsangkan pihak sekolah menyediakan 2 buah pondok bacaan yang dikelilingi oleh kehijauan flora. Udara yang segar dapat membantu anak didik mencetus ilham yang bernas sepanjang sesi persekolahan mereka.

Pada tahun 2003, warga pejabat telah mendapat satu ruang yang lebih selesa untuk menjalankan perkhidmatan mereka di tingkat 1 BLOK A baru.Pada tahun 2012,sebuah bengkel dan studio Mata Pelajaran Vokasional Landskap(MPV Landskap) telah siap dibina untuk dimanfaatkan oleh pelajar yang memilih mata pelajaran elektif ini.Sebuah Astaka Kooperasi telah dibina pada tahun 2013 untuk tujuan tapak perhimpunan bagi murid-murid sesi petang dan aktiviti-aktiviti lain juga menggunakan ruangan ini secara efektif.