Jawapan

2016-07-21T22:24:49+08:00
GPokok Kelapa atau dikenali sebagai pokok nyiur merupakan sejenis tumbuhan yang hidup subur di kawasan persisiran pantai. Tumbuhan ini juga banyak terdapat di desa dan di luar bandar.

          Pokok kelapa mempunyai banyak kegunaan kepada kita. Hampir setiap bahagian tumbuhan ini boleh digunakan. Oleh itu, pokok kelapa juga digelar pokok seribu guna.

          Isi buah kelapa muda boleh dimakan begitu sahaja ataupun dibuat kuih-muih dan biskut. Air kelapa pula enak diminum bagi menghilangkan dahaga dan menyejukkan badan terutamanya pada hari panas. Bukan itu sahaja, isi buah kelapa tua yang telah diparut boleh diperah menjadi santan. Santan digunakan untuk memasak kari dan nasi lemak. Isi buah kelapa juga boleh diproses menjadi minyak, sabun dan marjerin.

          Selain itu, batang pokok kelapa yang panjang dan keras sesuai untuk dijadikan titi untuk menyeberangi sungai ataupun parit. Sabut kelapa pula boleh dibuat tali, berus dan bahan api. Tempurung kelapa boleh digunakan untuk menghasilkan cenderamata dan barang hiasan yang cantik. Contohnya, tabung syiling, rantai kunci dan sebagainya.

          Di samping itu, daun pokok kelapa boleh dijadikan atap dan dibuat sarung ketupat. Lidinya pula boleh diikat untuk dijadikan penyapu lidi. Penyapu lidi sesuai digunakan untuk menyapu dedaun kering di halaman rumah.

          Pendek kata, pokok kelapa sangat berguna kepada kita. Oleh itu, kita sewajarnya menghargai tumbuhan ini dan menggunakannya dengan sebaik-baiknya.ambar di atas menunjukkan tentang kegunaan kelapa.