Jawapan

Jawapan Paling Bijak!
2016-07-22T20:45:02+08:00
Mengulang kaji pelajaran dengan sungguh2, menghormati guru dan ibu bapa, menupukan perhatian penuh dalam pelajaran, menghadiri kelas tambahan dan kelas tuisyen

2 5 2
2016-07-22T20:46:39+08:00
1. Belajar bersungguh-sungguh.
- KIta perlu belajar bersungguh-sungguh untuk menjadi seorang pelajar yang cemerlang dengan menumpukan perhatian dalam kelas dan sentiasa mengulang kaji pelajaran. Dengan ini, kita boleh mendapatkan keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan PT3 dan SPM.

2. Mengikuti kelas tambahan.
- Sekiranya mempunyai rezeki, kita boleh mendaftarkan diri di pusat tuisyen di luar kawasan persekolahan untuk menambahkan ilmu pengetahuan agar pemikiran kita menjadi lebih matang dan berilmu.

3. Menghindarkan diri daripada gejala sosial.
- Seorang pelajar cemerlang haruslah menghindarkan diri daripada terjebak dengan gejala sosial seperti memonteng sekolah, membuli dan merokok. Gejala-gejala ini sekiranya diamalkan boleh merosotkan prestasi akademik kita.

4. Banyak membuat latihan dalam pelbagai subjek.
- Kita perlu melakukan pelbagai latihan-latihan dan kertas modal PT3 atau SPM agar kita mudah menjawab soalan-soalan peperiksaan dan dapat mencapai kejayaan sebagai seorang pelajar yang cemerlang.
1 5 1