Jawapan

2016-07-24T13:56:53+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Sejarah Pembinaan Kota Cornwallis

Pada tahun 1786, Kota Cornwallis ini telah dibina oleh Francis Light. Kota ini telah dibina selepas empat hari Francis Light mendarat di Tanah Melayu dan orang-orang buangan dari India telah digunakan untuk pembinaan kota tersebut.
Tujuan dan Sejarah Binaan

a) Benteng Pertahanan

Disebabkan kedudukan Pulau Pinang dan Kota Cornwallis yang berhampiran dengan laut, bangunan bersejarah Pulau Pinang ini terdedah kepada serangan musuh dan ancaman dari kuasa-kuasa lain.

Tambahan, penduduk Pulau Pinang sendiri telah mengecam dan memberi ancaman terhadap tindakan pihak Inggeris mendirikan kota ini. Penduduk negeri ini sendiri mengecam sejak dari penubuhan awal kota ini didirikan kerana khuatir mereka akan turut terlibat dan diheret sama dalam kancah peperangan.

Tambahan pula, janji yang telah ditaburkan oleh Inggeris untuk membantu Kedah menentang Siam telah diabaikan. Sedangkan Pulau Pinang telah diserahkan oleh Sultan kepada pihak Inggeris iaitu seperti yang sudah termaktub di dalam persetujuan dan perjanjian Inggeris bahawa Kedah akan dibantu bagi menentang ancaman Siam.#harapmembantu#

1 5 1