Jawapan

2016-07-25T23:19:13+08:00
Menurut Wikipedia, pengankutan merujuk kepada kenderaan yang membawa seseorang atau sesuatu dri satu tmpt ke satu tmpt yg lain, biasanya pada jarak berbanding jika berjln kaki.
But if ur schl cant use wikipedia, just pakai yg ni.. Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat, pengangkutan ditarifkan sebagai pembawaan (barang-barang) dri satu tmpt ke satu tmpt yg lain.
2016-07-25T23:23:35+08:00
Merujuk kamus dewan bahasa dan pustaka edisi keempta,2010,pengangkutan didefiniskan sebagai suatu konsep cara pemindahan barang atau penumpang dari satu tempat ke tampat yang lain. pengangkutan terdiri daripada tiga jenis iaitu pengangkutan darat, pengangkutan udara, dan pengangkutan laut.

tujuan pengangkutan awam diatur untuk menawarkan perkhidmatan berjadual dalam laluan tetap tanpa penempahan dan dikenakan bayaran untuk setiap perkhidmatan yang diberikan. pengangkutan awam seperti teksi, bas, dan kereta api yang bo;eh digunakan oleh orang ramai di kawasan tertentu untuk ke destinasi yang dituju dan dikenakan kadar tambang yang telah ditetapkan. kebanyakan penumpang transit bergerak dalam lingkungan kawasan temptan di antara rumah mereka dan tempat kerja, pusat beli-belah atau institusi pendidikan.

di kawasan kajian iaitu smk ______, terdapat pengangkutan darat yang terdiri daripada pengangkutan awam seperti bas, bas sekolah, van dan teksi