Apakah kesan pencemran udara di sertakan fakta, huraian dan contoh

1
pencemaran udara merupakan keadaan yang melibatkan ketidakselesaan manusia , kerana mencemarkn udara boleh menjejaskn kesihatan manusia juga membunuh ataupon mematikan tumbuh-tumbuhan dan haiwan.contohnya seperti mengeluarkan carbon dioksida , sulfur dioksida , kloroflorokarbon, bau-bauan, logam dan toksik plumbum tembaga. jika penguatkuasa tidak memantau aktiviti pembangunan , pembakaran terbuka dan selainnya boleh memberi kesan buruk kepada manusia , haiwan dan juga tumbuh-tumbuhan(huraian)
okee thank..

Jawapan

  • feela
  • Bercita-cita tinggi
2014-08-06T17:28:48+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.

Antara kesan pencemaran udara adalah menjejaskan kesihatan manusia, haiwan, tumbuh-tumbuhan, penyebab kejadian hujan asid, jerebu, kesan rumah hijau dan penipisan lapisan ozon.Kesan pencemaran udara terhadap Kesihatan Manusia adalah menjejaskan sistem pernafasan. Karbon monoksida gas yang terhasil daripada pembakaran asap ekzoz kereta boleh mendatangkan bahaya kepada paru-paru. Bahan tercemar seperti nitrogen oksida boleh menyebabkan edema dan pendarahan pulmonari. Bahan tercemar seperti gas ozon boleh menyebabkan inflamasi pada paru-paru dan ketidakupayaan untuk bergerak.  Habuk,asap, kabus, wap atau bahan-bahan lain juga menghalang penglihatan mata dan juga menjejaskan mata manusia.