Jawapan

2016-07-27T20:23:59+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.

Lebuhraya Senai-Desaru, SDE atau lebih dikenali sebagai E22 merupakan jalan penghubug diantara Senai di bahagian barat dan bahagian timur Johor iaitu Desaru.E22 merupakan lebuhraya konsesi ketiga terpanjang di Malaysia dengan menghubungkan jarak sejauh 77Km dan mengambil masa purata selama 45minit. Sebelum ini, untuk pergi ke destinasi Desaru perjalanan yang perlu dilalui mengambil masa selama 2jam 30 minit dengan hanya mengunakan jalanpersekutuan Johor Bahru-Kota Tinggi (FR3) dan Jalanpersekutuan Pengerang (FR92).

Pembinaan E22 ini diketuai oleh Senai-Desaru Expressway Berhad dengan kontraktor utamanya ialah Jurutera Ranhill & Pembina Sdn Bhd. Untuk fasa pertama lebuhraya ini yang menghubungkan Senai ke Pasir Gudang telah dibuka kepada lalu lintas pada 10 September 2009, manakala fasa kedua pula menghubungkan Pasir Gudang ke Desaru , termasuk jambatan, dibuka pada 10 Jun, 2011.

E22 merupakan satu kejayaan yang besar untuk Negeri Johor dalam bidang Kejuruteraan keranan mempunyai ciri-ciri yang unik seperti satu-satunya lebuhraya yang mempunyai dua lorong yang dikawal oleh lebuhrayaMalaysia. Ciri ini diapdaptasikan berdasarkan lebuhraya yang terdapat di Swiss autostrasse. Selain itu, E22 juga merupakan lebuhraya yang mempunyai Sistem Pembuangan Pencemaran (PRS) yang bertujuan untuk memantau, mengawal dan mengesan sebarang potensi pencemaran daripada pengguna lebuhraya terhadap kualiti air terhadap takungan Layang.

1 4 1