Jawapan

2016-07-28T08:05:44+08:00
Kerana kayu balak bukan steel manakala jarum ialah steel. .....
2016-07-28T15:59:02+08:00
- pelampung yang berisi udara timbul dipermukaan air, boleh membantu seseorang berenang, kerana udara kurang tempat daripada air.
- Kapal selam mempunyai tangki balast yang boleh dikosongkan atau diisi dengan air untuk mengawal kedalamannya di dalam air. Udara adalah kurang tumpat daripada air. Dengan mengubah jumlah/isipadu air di dalam tangki balast, kapal selam boleh dinaikkan atau diturunkan di dalam air.
- perahu berbentuk bujur kedalam memakan ruang yang besar di dalam air. kepungan nya yang luas dapat mengurangkan ketumpatan perahu
- Kayu balak - batang kayu mempuyai banyak rongga udara. Disamping rongga besar, rongga udara bersaiz mikro juga membantu mengurangkan ketumpatan kayu. Aplikasi: dapat dihanyutkan melalui sungai ke kilang kerana kayu adalah kurang tumpat daripada air.
- Belon udara panas - ketumpatan udara panas lebih rendah berbanding udara sejuk, akibat perbezaan tekanan udara, belon akan terapung kepada paras di mana udara panas dan sejuk berada di ketumpatan yang sama