Jawapan

2016-08-03T00:43:37+08:00
Laporan Hari Kantin Sekolah Menengah Kebangsaan Yan
                Sekolah Menengah Kebangsaan Yan telah mengadakan Hari Kantin sekolah pada 27 Ogos 2014 iaitu pada hari Khamis yang lepas.Sehubungan dengan itu, pelbagai  aktiviti jualan telah diadakan bertempat di Perkarangan Dewan Bendahara, tempat perhimpunan sekolah bermula dari pukul 8.00 pagi hingga pukul 3.00 petang.
                Tujuan Hari Kantin ini diadakan adalah untuk menambah wang tabungan persatuan dan kelab yang ada di sekolah ini. Selain itu, aktiviti ini juga dapat memberi manfaat kepada pihak sekolah. Sebahagian keuntungan yang diperoleh akan diperuntuk kepada program menceriakan dan melestarikan kawasan sekolah.  Selain itu, aktiviti ini mampu menyemai sikap berdikari dan semangat keusahawanan dalam kalangan pelajar-pelajar sekolah yang mana setiap persatuan dan kelab akan mengendalikan sebuah gerai..
                Tepat pada pukul 8.00 pagi, para peserta yang terdiri oleh kalangan pelajar sibuk menyediakan barangan jualan di khemah-khemah yang telah disediakan. Para peserta kelihatan bersemangat ketika mendirikan gerai masing-masing. Terdapat pelbagai aneka jualan yang dijual. Antaranya pelbagai jenis makanan dan minuman berserta buku. Makanan dan minuman terdiri daripada aneka mee, pelbagai jenis kek, nasi ayam, laksa, air kisar pelbagai perisa dan banyak lagi. Ada juga gerai menjual pakaian, tudung dan aksesori wanita.
                Sambutan pada tahun ini amat meriah berbanding tahun -tahun sebelumnya. Sambutan amat menggalakkan kerana seramai  200 orang pelajar dan 120 orang guru terlibat serta 20 persatuan dan kelab yang mengambil bahagian. Selain itu, para petugas Hari Kantin memasang muzik latar untuk merancakkan lagi suasana jualan pada Hari Koperasi.
                Malahan, Hari Kantin mendapat sambutan amat menggalakkan daripada ibu bapa dan komuniti setempat . Mereka turut hadir untuk membeli juadah selepas hadir pada Majlis Hari Terbuka sekolah. Hasil jualan yang dijalankan oleh pelajar  telah mencatat jumlah sebanyak RM10 000. Jumlah yang berjaya dikumpulkan ini amat membanggakan banyak pihak.
                Pada pukul 3.00 petang, acara Hari Kantin sampai ke penghujungnya. Sebelum itu, banyak gerai mengadakan jualan penghabisan stok sebelum menutup gerai masing-masing. Banyak pengunjung berpusu-pusu untuk membeli makanan dan minuman dengan harga yang murah.
                Kesimpulannya, sambutan Hari Kantin tahun ini sungguh meriah dan mendapat sambutan yang hebat daripada pelbagai pihak. Semua guru dan pelajar telah menunjukkan komitmen dan kerjasama yang sangat erat. Diharapkan sambutan Hari Kantin ini dapat diadakan dua kali setahun agar pelajar dapat berpeluang menunjukkan bakat masing – masing dalam bidang usahawan.               Disediakan oleh:                                                                                       3 SEPTEMBER 2014
(MUAHMMAD HAFIZ BIN ZIKKERELLAH)Setiausaha Hari Koperasi, Sekolah Menengah Kebangsaan Yan.