Kes pembuangan bayi dalam kalangan remaja hari ini semakin berleluasa,seolah-olah mengulangi perangai keji masyarakat arab Jahiliyyah yang membunuh anak perempuan yang baru lahir. Berdasarkan pernyataan di atas,huraikan hujah anda mengapakah situasi di atas masih berlaku?

2

Jawapan

2016-07-28T20:15:03+08:00
Perbuatan tersebut masih berlaku kerana masyarakat kurang mendapat didikan agama disebabkan oleh sifat mereka yang tidak memberi tumpuan kepada pelajaran agama ketika guru mengajar.Hal ini berlaku kerana remaja memandang remeh terhadap pelajaran agama yang begitu penting.Maka kita perlulah mengambil berat terhadap pembelajaran agama kerana ia amat penting bagi panduan hidup kita.

2016-07-28T22:44:09+08:00
Situasi tersebut masih berlaku kerana manusia kurang didedahkan dngan didikan agama. mengapa didikan agama? kerana disitulah anda akan di ajar tentang kasih sayang, kerana jika adanya kasih sayang di kalangan remaja tersebut tidak mustahil situasi tersebut tidak akan berulang kembali. selain itu tindakan tegas dari kerajaan juga boleh membantu agar situasi tersebut berkurangan sebagai contoh tindakan undang2 dikenakan kepada sesiapa yg didapti membuang bayi